ΣΑΒΟΥΑΓΙΑΡ
Γίνονται 2 4 μεγάλα ή 40-50 μικρά μπισκότα Χρόνος πρσετοιμασίας 30′ Χρόνος ψησίματος 10′
Υλικά
- 4 αυγά χωρισμένα
- 1/2 κούπας ζάχαρη
- 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 κουταλιές γλυκού βανίλια
- 1/8 κουταλιές γλυκού αλάτι
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Χτυπήστε τα κροκάδια με τη μισή ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα, να πήξουν και να πάρουν το χρώμα του λεμονιού, 5′ περίπου. Χτυπήστε κατόπιν τ’ ασπράδια σε μαρέγκα σφικτή και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίξτε λίγη, λίγη την υπόλοιπη ζάχαρη. Κοσκινίζοντας το αλεύρι με το αλάτι και τη βανίλια, ανακατέψτε το απαλά μέσα στα χτυπημένα κροκάδια. Ρίξτε ενδιάμεσα 2-3 κουταλιές σούπας μαρέγκα, για να μην σφίξει πολύ το μίγμα. Τέλος ρίξτε κι ανακατεύετε απαλά την υπόλοιπη μαρέγκα προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει. Βάλτε το μείγμα σε κορνέ και, ανάλογα με το που θα χρησιμοποιήσετε τα σαβουαγιάρ, βγάλτε επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο στρογγυλά ή μακρόστενα, μεγάλα ή μικρά μπισκότα σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν στο ψήσιμο. Πασπαλίστε τα με λίγη ζάχαρη άχνη και ψήστε τα στους 200°C 8′-10′, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Αφήστε τα να κρυώσουν και ξεκολλήστε τα με προσοχή από το λαδόχαρτο. Διατηρούνται 1 εβδομάδα κλεισμένα σε κουτί μπισκότων.