Υλικά
- 750 γραμμάρια σίκαλη
- 2 φακελάκια μαγιά
- 15 γραμμάρια εκχύλισμα προζυμιού
- 1 κοφτή κουταλιές σούπας αλάτι
- 1 κοφτή κουταλιές σούπας σπόροι κύμινου
- 1 κουταλιές σούπας μέλι
- 500ml χλιαρό νερό
- 150 γραμμάρια καθαρισμένος κολοκυθόσπορος
Εκτέλεση
- Αλέστε τη σίκαλη ψιλή. Βάλτε το αλεύρι και ανακατώστε με την ξηρή μαγιά και το εκχύλισμα προζυμιού, Προσθέστε το αλάτι, το κύμινο, το μέλι και το νερό,
- Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ, πρώτα στη χαμηλή ταχύτητα και μθ στην πιο υψηλή, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 5 λεπτά). Ζυμώστε μέσα στο μείγμα τον κολοκυθόσπορο.
- Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει. Πασπαλίστε τη ζύμη με αλεύρι, βγάλτε τη στον πάγκο, ζυμώστε ξανά και πλάστε μια φραντζόλα. Βάλτε τη ζύμη πάνω σε βουτυρωμένο χαρτί φούρνου και αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να ανέβει. Αλείψτε την επιφάνεια με νερό και βάλτε το στο φούρνο.
Notes
Φούρνος Ηλεκτρικός: 200 (προθερμασμένος) Υγραερίου: θέση 3-4 (προθερμασμένος) μετά Ηλεκτρικός: 250 Υγραερίου: θέση 5 !Συμβουλή Οταν ψηθεί το ψωμί, αλείψτε το με ζεστό νερό, σβήστε το φούρνο και αφήστε το μέσα 5-10 λεπτά. Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 2 ώρες Χρόνος ψησίματος: πρώτα 45 λεπτά, μετά περίπου 10 λεπτά
- Prep Time: 2 hours
- Cook Time: 55 mins
- Category: Ψωμιά
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Ελληνική
Keywords: Ψωμί, σικαλίσιο, κολοκυθόσπορος,