Σιρόν Ποντιακό

Σιρόν Ποντιακό: μια ακόμη γαστρονομική κληρονομιά του Πόντου

Ανακαλύψτε τη γαστρονομική κληρονομιά του Πόντου με το σιρόν, ένα παραδοσιακό πιάτο που κεντά τον πολιτισμό και τη γεύση της περιοχής. Το σιρόν Ποντιακό είναι ένα προϊόν απλών υλικών – αλεύρι, νερό, και αλάτι – που μέσα από μια μοναδική διαδικασία μετατρέπεται σε ένα χαρακτηριστικό ζυμαρικό που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ποντιακής κουζίνας.

Η παραγωγή του σιρόν ξεκινά από μια ζύμη που ανοίγεται σε εξαιρετικά λεπτά φύλλα και κόβεται σε λωρίδες προτού τυλιχθεί σε ρολό και κοπεί σε μικρά κομμάτια. Αυτά τα μικρά κομμάτια ξηραίνονται στον ξυλόφουρνο, διατηρώντας την αυθεντική γεύση και την παραδοσιακή ποιότητα.

Κατά τη μαγειρέματος, το σιρόν βράζεται γρήγορα σε βραστό νερό, αποκτώντας την επιθυμητή μαλακή υφή. Σερβίρεται συνήθως με διάφορες σάλτσες, όπως γιαούρτι, πασκιτάν ή χαλβά, προσθέτοντας ένα εύρος απολαυστικών αρωμάτων και γεύσεων.

Το σιρόν, πέραν της υπέροχης γεύσης του, αντιπροσωπεύει την πλούσια ποντιακή κληρονομιά και αποτελεί ένα εκλεπτυσμένο παράδειγμα του πώς η απλότητα των υλικών μπορεί να δημιουργήσει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Ανακαλύψτε τη μαγεία του σιρόν και ταξιδέψτε στη γευστική παράδοση του Πόντου.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Σιρόν Ποντιακό

Σιρόν Ποντιακό. Γνήσια παραδοσιακή συνταγή από την ποντιακή κουζίνα.

  • Total Time: 35 mins
  • Yield: 16

Υλικά

Για τα φύλλα

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι
  • 3 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1 αυγό
  • Αλάτι

Για τη σάλτσα:

  • 1 κιλό γιαούρτι
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε σε μια λεκάνη το αλεύρι με λίγο αλάτι, το λάδι, το αυγό χτυπημένο, λίγο λίγο νερό και τα ζυμώνετε, μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή. Την αφήνετε για 1/2 ώρα.
  2. Χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλάκια και με τον πλάστη ανοίγετε φύλλα λεπτά. Τυλίγετε κάθε φύλλο σε ρολό, όχι σφιχτά. Κόβετε κάθε ρολό σε φέτες ανά 6 εκ. και τις τοποθετείτε σε ταψί όρθιες.
  3. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
  4. Βάζετε το γιαούρτι σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε δύο φλιτζάνια νερό, λίγο αλάτι, το σκόρδο πολτοποιημένο και τα ζεσταίνετε, ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Ρίχνετε τη σάλτσα πάνω στα φύλλα, βάζετε το βούτυρο να ζεσταθεί καλά και περιχύνετε με το γιαούρτι.
  6. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 15 mins
  • Cook Time: 20 mins
  • Category: Κύριο Πιάτο
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

 

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης