Σκουμπρί γεμιστό στη σχάρα
Υλικά
- 4 σκουμπριά περ. από 350 γραμμάρια
- αλάτι
- 4 κουταλάκια τσαγιού ξύδι
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί του τοστ
- 30 γραμμάρια βούτυρο
- 8 κουταλιές σούπας κόκκινο κρασί ξηρό
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουταλιές γλυκού σκόνη σκόρδο
- 2 αυγά
- άσπρο πιπέρι
- 3 κουταλιές σούπας λάδι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε το σκουμπρί: Πλένετε καλά τα ψάρια και τα σκουπίζετε. Με το μεγάλο δάχτυλο πιέζετε το μέσα μέρος της ραχοκοκαλιάς. Βάζετε τα ψάρια με την πλάτη προς τα κάτω στον πάγκο. Κόβετε τα πτερύγια στην άκρη του κεφαλιού με ψαλίδι κουζίνας και με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κόβετε κάτω από τα ψαροκόκαλα προς την ουρά. Αφαιρείτε τα κόκαλα μαζί με την ουρά. Μετά αφαιρείτε προσεχτικά τα υπόλοιπα κόκαλα, χρησιμοποιώντας την πλάτη του μαχαιριού. Αφαιρείτε με τσιμπιδάκι τα μικρά αγκαθάκια. Μετά το πασπαλίζετε από μέσα και από έξω με αλάτι και το ραντίζετε με το ξύδι. Κόβετε σε κύβους το ψωμί του τοστ και το τσιγαρίζετε στο βούτυρο. Προσθέτετε το κρασί. Προσθέτετε τον μαϊντανό, το λιωμένο σκόρδο και τ’ αυγά. Προσθέτετε επίσης αλάτι και πιπέρι και γεμίζετε τα ψάρια. Χαράζετε μερικές φορές τα ψάρια και τ’ αλείφετε με λάδι, τα ψήνετε στη σχάρα σε μέτρια θερμοκρασία περ. 7 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν έχετε ηλεκτρικό γκριλ ρυθμίστε ανάλογα τη θερμοκρασία, αν ψήνετε στα κάρβουνα τοποθετήστε ψηλά τη σχάρα. Σερβίρετε μαζί με φρέσκο άσπρο γαλλικό ψωμί ή πικάντικη σαλάτα.