Σοκολατένιο κέικ με άσπρη κρέμα
Υλικά
- 2/3 φλιτζάνια ξερά δαμάσκηνα
- ½ φλιτζάνια βραστό νερό
- ¼ φλιτζάνια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- ¾ φλιτζάνια Ζάχαρη
- ½ κουταλιές γλυκού άρωμα βανίλιας
- 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- 200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 4 κουταλιές σούπας κακάο σε σκόνη
- Κακάο σε σκόνη για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
ΑΣΠΡΗ ΚΡΕΜΑ
- γραμμάρια τυρί κρέμα
- ½ κουταλιές γλυκού άρωμα βανίλιας
- κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
- Βουτυρώνετε στρογγυλή φόρμα-δαχτυλίδι (20 εκ. διάμ.). Βάζετε τα δαμάσκηνα σε μπολ και τα περιχύνετε με το βραστό νερό. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να μουλιάσουν για 5 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάτε το βούτυρο, να μαλακώσει και να ασπρίσει. Προσθέτετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, χτυπώντας συνέχεια.
- Αδειάζετε σε μπλέντερ τα δαμάσκηνα με το νερό μουλιάσματος και τα χτυπάτε, να γίνουν πουρές. Τα ρίχνετε στο μίγμα του βουτύρου και της ζάχαρης μαζί με το άρωμα βανίλιας και χτυπάτε, να ανακατευτούν. Προσθέτετε στο μίγμα σιγά-σιγά τα αυγά.
- Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και το αδειάζετε στο μίγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε, να ενωθούν. (Το μίγμα θα πρέπει να μην είναι πολύ πηχτό, γι’ αυτό θα πρέπει να προσθέσετε λίγο νερό, αν χρειάζεται). Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε για 25 λεπτά περίπου ή ώσπου να φουσκώσει και να αρχίσει να σπάει η επιφάνεια του. Το αφήνετε να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά. Με φαρδύ μαχαίρι ξεκολλάτε τις άκρες και το ξεφορμάρετε σε σχάρα, για να κρυώσει.
- Ετοιμάζετε την άσπρη κρέμα: Ανακατεύετε το τυρί κρέμα με το άρωμα βανίλιας και τη ζάχαρη άχνη και χτυπάτε, να γίνουν απαλό μίγμα. Ακουμπάτε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και το περιχύνετε με την άσπρη κρέμα. Πασπαλίζετε με λίγο κακάο σε σκόνη και σερβίρετε αμέσως.
- Μπορείτε να προσθέσετε καρύδια ψιλοκομμένα ή να το κάνετε σαν τούρτα κόβοντας το κέικ στη μέση και βάζοντας ανάμεσα φρούτα εποχής ψιλοκομμένα.