σος μαδέρας με μανιτάρια
(Για 4-6 άτομα):
Υλικά
- 50 γραμμάρια βούτυρο
- 50 γραμμάρια αλεύρι
- 100 γραμμάριακρεμμύδια
- 1/4 λίτρου λευκό ξηρό κρασί
- 1 4 λίτρου νερό
- 1 μπουκέ γκαρνί
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 ποτήρι κρασί Μαδέρα
- 125 γραμμάρια μανιτάρια κονσέρβας ή φρέσκα που έχετε βράσει από πριν
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες. Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ξανθύνουν. Μόλις ξανθύνουν προσθέτετε το αλεύρι και αφήνετε να γίνει ελαφρά καστανό το μείγμα. Προσθέτετε το νερό με το λευκό κρασί και αφήνετε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνετε τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει ελαφρά για 10′. Σουρώνετε τη σάλτσα και προσθέτετε τα μανιτάρια. Τη βάζετε πάλι στη φωτιά και 2′ πριν τη σερβίρετε προσθέτετε 1 ποτήρι κρασί Μαδέρα, χωρίς να αφήσετε τη σάλτσα να πάρει ξανά βράση και εξατμιστεί το άρωμα του κρασιού.