Σος με κυδώνι και δεντρολίβανο

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Σος με κυδώνι και δεντρολίβανο

Υλικά

  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κυδώνια
  • 1 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • 1 κουταλιές σούπας φύλλα δεντρολίβανου
  • 70 ml χυμό λεμονιού
  • 50 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο λιώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά με τον χυμό λεμονιού. Οταν γίνει σκούρα καραμέλα ρίχνουμε τα κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες φέτες και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Μετά ρίχνουμε το νερό, τα φύλλα δεντρολίβανου ψιλοκομμένα (ή 1 κουταλιές γλυκού ξερά κοπανισμένα) και σιγοβράζουμε για 6 – 7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα 70 ml χυμό λεμονιού, βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα και αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε το μείγμα στο μπλέντερ και μετά το σουρώνουμε. Το ξαναβάζουμε στο μπλέντερ με το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε ρίχνοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Αν θέλουμε αντικαθιστούμε το φρέσκο δεντρολίβανο με: 1/3 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκα φύλλα Λουίζας με 1/2 κουταλιές σούπας κεδροκούκουτσα. Ταιριάζει με: Σαλάτες με ζεστό φουά γκρα ή με φιλέτα καπνιστής πάπιας, χήνας, γαλοπούλας ή χοιρινού. Ακόμα με βουβαλίσιο καβουρμά και με σαλάτες με λευκά μαλακά ή καπνιστά τυριά.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply