ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Μερίδες 8
Υλικά
- 200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
- 3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
- 3 κροκάδια ελαφρά χτυπημένα
- 1/3 κούπας γάλα εβαπορέ
- 4 κουταλάκια κορν φλάουρ
- 1 κουταλιές σούπας καφέ στιγμής
- 1/4 κουταλιές γλυκού βανίλια
- 5 ασπράδια
- 1/2 κουταλιές γλυκού κρεμόριο
- 1/4 κούπας ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜ ΑΓΓΛΕΖ:
- 3 κροκάδια
- 1/4 κούπας ζάχαρη
- 1 κούπα ζεστό γάλα
- λίγη βανίλια
Εκτέλεση
- Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Χτυπήστε ελαφρά την κρέμα γάλακτος με τα κροκάδια, ρίξτε και ανακατέψτε τα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα. Διαλύστε το κορν φλάουρ, τη βανίλια και τον καφέ στιγμής μέσα στο γάλα. Ρίξτε το μίγμα μέσα στο μίγμα της σοκολάτας κι ανακατέψτε τα, να ενωθούν. Αν θέλετε, ετοιμάστε το σουφλέ ως το στάδιο αυτό και φυλάξτε το σκεπασμένο στο ψυγείο ως την επόμενη. Όταν πρόκειται να το ψήσετε, βγάλτε το αρκετές ώρες νωρίτερα, για να πάρει τη θερμοκρασία του δωματίου.
- Χτυπήστε τα ασπράδια με το κρεμόριο να αφρατέψουν και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίξτε λίγη, λίγη τη ζάχαρη, ώσπου να επιτύχετε μαρέγκα απαλή. Προσθέστε τη σε δόσεις κι ανακατέψτε τη με το μίγμα της σοκολάτας. Αδειάστε το μίγμα σε βαθύ πυρέξ σκεύος για σουφλέ που να χωράει 7 κούπες νερό ή σε 8 μικρά πυρίμαχα σκεύη. Ψήστε το στους 180°C για 40′-45′.
- Πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη ζάχαρη άχνη. Σερβίρετέ το αμέσως, γιατί όσο περνάει η ώρα κάθεται. Συνοδέψτε το με Κρεμ Αγγλέζ.
οδηγιες για την Κρεμ Αγγλέζ
- Χτυπήστε τα κροκάδια με τη ζάχαρη και τη βανίλια, να πήξουν, ρίξτε το ζεστό γάλα κι ανακατέψτε την κρέμα επάνω σε μπεν μαρί ή σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώσπου να πήξει τόσο, ώστε να καλύπτει το κουτάλι. Προσοχή, δεν πρέπει να βράσει. Όταν τη βγάλετε από τη φωτιά, βάλτε την σε κατσαρόλι με κρύο νερό και ανακατεύετε τακτικά. Χρησιμοποιήστε τη ζεστή ή κρύα.