Σουπιές γεμιστές
Υλικά
- 4 σουπιές μέτριες
- 1/2 φλιτζάνια ρύζι
- 6 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 10 ελιές χωρίς κουκούτσι
- 3 ντομάτες
- 3 κουταλιές σούπας κονιάκ
- 1 φλιτζάνια λάδι
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 φλιτζάνια κρασί λευκό
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τις σουπιές και αφαιρείτε τα κεφάλια από το σώμα. Πετάτε τα εντόσθια και το κόκαλο. Ρίχνετε νερό σε μια κατσαρόλα και, μόλις πάρει βράση, προσθέτετε τις σουπιές, τις βράζετε για 5 λεπτά και τις στραγγίζετε. Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια και τα κεφάλια. Τα πλένετε καλά και τα στραγγίζετε. Ρίχνετε σε ένα τηγάνι το μισό λάδι, τα μισά κρεμμυδάκια, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα σοτάρετε. Προσθέτετε τις ελιές ψιλοκομμένες, το ρύζι, τον άνηθο, το μαϊντανό, λίγο αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύετε. Αφού κρυώσει το μείγμα, γεμίζετε με αυτό τις σουπιές. Τις κλείνετε με οδοντογλυφίδα και τις βάζετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα τα υπόλοιπα κρεμμυδάκια, το υπόλοιπο λάδι, τις ντομάτες τριμμένες και λίγο νερό. Βράζετε τη σάλτσα για 20 λεπτά, προσθέτετε το κονιάκ, το κρασί, τη δάφνη, λίγο πιπέρι και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Περιχύνετε τις σουπιές με τη σάλτσα και τις ψήνετε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα. Αφού κρυώσουν λίγο, τις σερβίρετε.