ΣΟΥΣΑΜΟΠΙΤΑ
Υλικά
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά
- 1/2 κιλό σουσάμι καβουρντισμένο και λίγο επιπλέον ακαβούρντιστο !Για το πασπάλισμα
- 2 φλιτζάνια ψίχα από καρύδια και αμύγδαλα κοπανισμένα
- 1/2 φλιτζάνια βούτυρο λιωμένο
- 1 κουταλιές σούπας κανέλα
- 1/2 κουταλιές γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- 1/4 του φλιτζάνια φρυγανιά
Για το σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνια μέλι
- 2 κουταλιές σούπας κονιάκ
Εκτέλεση
- Ανακατεύετε το καβουρντισμένο σουσάμι με την κανέλα, το γαρίφαλο, τη φρυγανιά και την ψίχα από τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Βουτυρώνετε ένα ταψί, διαμ. 30 εκ. και απλώνετε δυο φύλλα κρούστας. Τα αλείφετε με βούτυρο και τα πασπαλίζετε με το μείγμα του σουσαμιού. Στρώνετε άλλο φύλλο, βουτυρώνετε και πασπαλίζετε πάλι με το μείγμα του σουσαμιού. Επαναλαμβάνεται την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, βάζοντας πάνω πάνω τα τρία τελευταίο φύλλα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και τη ραντίζετε με λίγο νερό. Ζεσταίνετε το βούτυρο που περισσεύει στο τηγάνι, το αφήνετε να κάψει και περιχύνετε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζετε με το ακαβούρντιστο σουσάμι. Ψήνετε τη σουσαμόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C 15′ περίπου. Κατόπιν συνεχίζετε το ψήσιμο στους 150’ 25′ ακόμη μέχρι να ροδίσει καλά. Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη 5′. Διαλύετε μέσα το μέλι και συνεχίζετε το βράσιμο 2′ ακόμη. Προσθέτετε το κονιάκ και σιροπιάζετε τη ζεστή πίτα με το ζεστό (όχι καυτό) σιρόπι.