Σουτζουκάκια γενικά
Υλικά
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1/2 φλιτζάνια τσαγιού κρασί κόκκινο
- 1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
- 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
- 2 κουταλάκια τσαγιού κοφτά αλάτι
- 1 μεγάλη φρυγανιά φούρνου
- πιπέρι
- κύμινο
- λάδι και βούτυρο
Εκτέλεση
- Μουσκεύετε τη φρυγανιά με το κρασί και το νερό. Τη στύβετε ελαφρά με το χέρι. Σε μια λεκάνη αναμιγνύετε τον κιμά, τη φρυγανιά, το σκόρδο, το αυγό, το πιπέρι, το κύμινο και το αλάτι. Ζυμώνετε ελαφρά το μίγμα ώστε να ενωθούν τα υλικά. Το μίγμα πρέπει να γίνει αφράτο. Στη συνέχεια πλάθετε σε σουτζουκάκια και τα ρίχνετε να τηγανιστούν σε λάδι και βούτυρο. Με σάλτσα ντομάτας: Αφού τηγανίσετε τα σουτζουκάκια και τα βάζετε σε ταψάκι, ρίχνετε μια κουταλιές σούπας βούτυρο και 4 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι και 1/2 κουταλιές γλυκού κοφτό ζάχαρη. Βράζετε και σοτάρετε τη σάλτσα για 30′ περίπου και τη ρίχνετε πάνω στα σουτζουκάκια. Τα ψήνετε στο φούρνο για 20′ περίπου. Με ελιές: Βράζετε για 5 λεπτά ένα φλιτζάνια τσαγιού ελιές πράσινες. Αφαιρείτε το κουκούτσι και τις βάζετε στο ταψάκι μέσα στη σάλτσα.