Σπανακόπιτα με παρμεζάνα
για ένα μεσαίο ταψί φούρνου:
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 600 γραμμάρια σπανάκι πλυμένο καλά
- 10 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 φλιτζάνια άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 κιλό παρμεζάνα τριμμένη
- 3 αυγά
- 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζετε το σπανάκι μέσα σε μια λεκανίτσα. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια με το χέρι. Το αλατίζετε και αρχίζετε να το πιέζετε με το χέρι σας για να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του. Το τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνετε να στραγγίζει καλά. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνετε μέσα στο σπανάκι. Ρίχνετε και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να σταθεί. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα τρία αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Αδειάζετε την παρμεζάνα στο μίγμα και ανακατεύετε δυνατά μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτετε το μίγμα από το στυμμένο σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, μπόλικο πιπέρι και ανακατεύετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180′. Λαδώνετε ένα ταψί του φούρνου και στρώνετε τέσσερα φύλλα λαδώνοντας τα καλά ένα ένα με μπόλικο λάδι. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης και στρώνετε από πάνω άλλα τέσσερα φύλλα λαδώνοντας τα επίσης ένα ένα. Χαράζετε την πίτα με ένα μαχαίρι φτάνοντας το μέχρι τον πάτο. Αδειάζετε στα κοψίματα με ένα κουταλιές γλυκού αρκετές κουταλιές σούπας λάδι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά περίπου, μέχρι τα φύλλα να γίνουν τραγανιστά πάνω και κάτω. Αφήνετε την πίτα να κρυώσει λιγάκι, την κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε.