Η σπανακόπιτα είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που είναι αγαπητό από μικρούς και μεγάλους. Είναι ένα πιάτο που είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, και μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κυρίως γεύμα ή ορεκτικό.
PrintΣπανακόπιτα
Παραδοσιακή συνταγή για σπανακόπιτα. Δεν χαρακτηρίζεται ως εύκολη για αρχάριους αλλά είμαστε σίγουροι ότι αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας, θα τα καταφέρετε. Καλή επιτυχία.
- Total Time: 1 hour 10 mins
- Yield: 16
Υλικά
- 1/2 φλιτζάνια Βούτυρο
- 250 γραμμάρια φύλλα κρούστας
- Αλατοπίπερο
Γέμιση:
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή 400 γραμμάρια κατεψυγμένο
- 4 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κουταλιές σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- 3 αυγά χτυπημένα
- 200 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείφετε με το ελαιόλαδο κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι για 5-10 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσει. Προσθέτετε το φρέσκο σπανάκι μόνο με τα νερά του πλυσίματος ή το κατεψυγμένο και σοτάρετε για 2-5 λεπτά, να μαραθεί. Βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, προσθέτετε τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα αυγά. Ανακατεύετε με τη φέτα και αλατοπιπερώνετε.
- Λιώνετε το βούτυρο και βουτυρώνετε με λίγο απ’ αυτό μακρόστενο ταψί (20X30 εκ.). Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση. Παίρνετε ένα φύλλο και σκεπάζετε τα υπόλοιπα με πετσέτα κουζίνας για να μην ξεραθούν. σκεπάζετε τη βάση του ταψιού με το φύλλο και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα μισά φύλλα, αλείφοντας το καθένα με το λιωμένο βούτυρο.
- Αδειάζετε τη γέμιση με το σπανάκι και το τυρί και, σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο και τσαλακώνοντας τις άκρες τους για να ενωθούν τα φύλλα της βάσης με τα φύλλα της επιφάνειας. Χαράζετε την επιφάνεια σε 6 μακρόστενα ή τετράγωνα κομμάτια. Ψήνετε για 40-50 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Prep Time: 20 mins
- Cook Time: 50 mins
- Category: Ορεκτικό
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Ελληνική