Σπανακόπιτες
Υλικά
Για τα φύλλα
- 7 φλιτζάνια αλεύρι
- 1 φλιτζάνια γιαούρτι
- 3 κουταλιές σούπας λάδι
- Λάδι !Για το άλειμμα των φύλλων
- Αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι
- 1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 3 κουταλιές σούπας λάδι
- 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη
- 1/2 κιλό τυρί φέτα
- 1 1/2 φλιτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
- 2 αυγά
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι με λίγο αλάτι. Προσθέτετε το λάδι, το γιαούρτι, λίγο λίγο νερό και τα ζυμώνετε, μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή. Την αφήνετε για 1/2 ώρα.
- Πλένετε το σπανάκι και το κόβετε σε κομμάτια. Το πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, το τρίβετε με τα χέρια σας και το αφήνετε να στραγγίξει καλά. Βάζετε σε μια λεκάνη το μάραθο, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
- Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε το πράσο με το λάδι και, όταν μαραθεί, ρίχνετε την ντομάτα ψιλοκομμένη, όλα τα χορταρικά, πιπέρι και τα ανακατεύετε για 5 λεπτά. Αφού κρυώσουν, τα βάζετε σε μια λεκάνη, προσθέτετε την φέτα σε κομματάκια, το κεφαλοτύρι και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και τα ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλα. Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε φύλλου μια ποσότητα από τη γέμιση και το τυλίγετε σε ρολό. Έτσι γίνεται ένα μπαστούνι που του δίνετε ότι σχήμα θέλετε.
- Αλείφετε ένα ταψί με λάδι, τοποθετείτε τις σπανακόπιτες.
- Τις αλείφετε με λάδι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.