ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΑ
για 8 άτομα
Υλικά
- 1 δόση ζύμης για στρούντελ (βλέπε ζύμες, ψωμιά)
- 450 γραμμάρια σπανάκι καθαρισμένο
- 400 γραμμάρια καρότα
- 200 γραμμάρια ρεγκάτο κομμένο σε φετάκια
- 50 γραμμάρια κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη
- 1 ρεπάνι
- λίγο χυμό λεμονιού
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 60 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)
- 50 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 40 γραμμάρια βούτυρο
- 1 κρόκος αυγού
- αλάτι – πιπέρι
- λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε το ρεπάνι και το κόβετε σε φετάκια. Το βάζετε σε λεκάνη που περιέχει νερό και το χυμό λεμονιού. Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε ροδέλες. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το μισό σκόρδο, το ρεπάνι και τα καρότα 5′-6′. Προσθέτετε το μαϊντανό και αλατοπίπερο και συνεχίζετε το σοτάρισμα 2′-3′. Ζεματάτε το σπανάκι 3′-4′ και το στραγγίζετε καλά. Μόλις κρυώσει το χοντροκόβετε. Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το σπανάκι με το υπόλοιπο σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε και λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά και βάζετε τις σταφίδες, τα φιστίκια χοντροκομμένα και την παρμεζάνα ή το κεφαλοτύρι. Ανακατεύετε καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και απλώνετε το μείγμα με τα καρότα πρώτα και κατόπιν το μείγμα με το σπανάκι. Σκορπίζετε τα φετάκια του τυριού και τυλίγετε σε ρολό. Μεταφέρετε το στρούντελ σε βουτυρωμένο ταψί και το αλείφετε με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό. Ψήνετε 45′-50′.