Μια εκπληκτική συνταγή για αφράτη σπιτική πίτσα Φοκάτσια (foccacia), με όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται για να την φτιάξετε μόνοι σας!
PrintSuper Αφράτη Σπιτική Πίτσα στο ταψί με ζύμη από Φοκάτσια (Foccacia)
summary Super Αφράτη Σπιτική Πίτσα στο ταψί με ζύμη από Φοκάτσια (Foccacia) Η πίτσα με ζύμη Φοκάτσιας είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να κάνετε την πιο Αφράτη Πίτσα σε ταψί στο σπίτι σας. Ξεκινώντας από το μηδέν και μέσα σε μόλις 3 ώρες μπορείτε να απολαύσετε αυτή τη μοναδική πίτσα. Στη σημερινή συνταγή σας αποκαλύπτω επίσης τα 4 στάδια ωρίμανσης και ξεκούρασης της ζύμης που είναι βασικά για να κάνετε την πιο νόστιμη και μαλακή Πίτσα-Φοκάτσια.
- Total Time: 2 hours 10 mins
- Yield: 8
Υλικά
- 270ml νερό
- 400γρ αλεύρι
- 20ml ελαιόλαδο
- 15γρ αλάτι
- 7γρ ξηρή μαγιά
- Υλικα για πίτσα
- 150γρ Gouda (τριμμένη)
- 200gr Μοτσαρέλα (τριμμένη)
- 2 φρέσκα μανιτάρια
- 300ml σάλτσα ντομάτας
- 100 gr τυρί Φιλαδέλφεια
- 200γρ λουκάνικο χωριάτικο καπνιστό
- 1 φρέσκια ντομάτα
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 πορτοκαλί πιπεριά
Εκτέλεση
- Διαδικασία
- Βάζουμε την μαγιά στο αλεύρι
- Τοποθετούμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι στο νερό και ανακατεύουμε
- Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε το αλάτι
- Στην συνέχεια προσθέτουμε και την υπόλοιπη ποσότητα από το αλεύρι και ζυμώνουμε για άλλα 5-7 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας
- Στο τέλος βάζουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για άλλα 3-4 λεπτά
- Συνολικός χρόνος ζυμώματος 12-15 λεπτά
Notes
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Χρησιμοποιούμε γάντι κατά την διάρκεια του ζυμώματος για να μην κολάει η ζύμη στο χέρι μας
ΣΤΑΔΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ
ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Μόλις σχηματιστεί η ζύμη μας την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και αυτό είναι το ΠΡΩΤΟ στάδιο ξεκούρασης.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ανοίγουμε την ζύμη πιέζοντας την ελαφρώς με τα δάχτυλά μας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πλάστη) την κλείνουμε σε σχήμα φακέλου και την ακουμπάμε σε επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει πιο πριν για να μην κολλήσει και την αφήνουμε εκεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για άλλα 40 λεπτά.
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Καλύπτουμε την επιφάνεια του ταψιού μας με ελάχιστο ελαιόλαδο και τοποθετούμε εκεί την ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε εκεί για άλλα 40 λεπτά.
ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Η ζύμη μας θα είναι εξαιρετικά μαλακή τώρα και με τα δαχτυλά μας την τεντώνουμε ελαφρώς για να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του τα ταψιού μας. Σκεπάζουμε με την πετσέτα για άλλα 40 λεπτά και αυτό είναι το τέταρτο και τελευταίο στάδιο ωρίμανσης της ζύμης.
Στη συνέχεια…
Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας την ζύμη για να δημιουργήσουμε μικρές ‘λακουβίσες’
Φτιάχνουμε ένα μίγμα (10ml νερό, 20ml ελαιόλαδο και 5 κ.σ. σάλτσας ντομάτας) και το απλώνουμε ομοιόμορφα στην ζύμη μας. Προσθέτουμε ακόμα λίγη σάλτσα αν το θεωρούμε απαραίτητο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 και ψήνουμε την πίτσα μας στη μέση του φούρνου για 10 λεπτά
Έπειτα προσθέτουμε τα υλικά μας ξεκινώντας από την gouda, το λουκάνικο, τις πιπεριές και τις ντομάτες και στο τέλος προσθέτουμε την μοτσαρέλα
Ψήνουμε για άλλα 5-7 λεπτά μέχρι η κρούστα μας να αποκτήσει το χρυσαφένιο καλοψημένο χρώμα και τα τυριά μας να λιώσουν ομοιόμορφα.
Κόβουμε σε 15 τετράγωνα κομμάτια
Βάζουμε την φιλαδέλφεια σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσθέτουμε ελάχιστα σε κάθε κομμάτι
Λίγα λόγια για μένα
H επαφή μου με την πίτσα ξεκίνησε το 2010 όπου βρέθηκα στην Ιταλία και παρακολούθησα σεμινάρια πίτσας και εργάστηκα για ένα διάστημα στην πιτσαρία Agliara στην Νάπολη στην Piazza Sannazaro. Έπειτα εργάστηκα σε αρκετές πιτσαρίες και ιταλικά εστιατόρια στην Ελλάδα από την Πάρο και το Ηράκλειο μέχρι τα Χανιά και τα Καμμένα Βούρλα. Παρόλο που συνεχίζω να εργάζομαι ως Pizzachef και ο ελεύθερος μου χρόνος είναι περιορισμένος η αγάπη μου για την πίτσα και το ενδιαφέρον που υπάρχει σε αρκετά νοικοκυριά να κάνουν νόστιμες πίτσες και να πειραματίζονται με τις ζύμες με οδήγησαν στην δημιουργία καναλιού στο Youtube με το όνομα PizzaChefArgy από τον Μάρτιο του 2020 κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Είναι ένα κανάλι αποκλειστικά για την πίτσα όπου ο επισκέπτης θα βρει διάφορα είδη ζύμης, εύκολες συνταγές και online μαθήματα για το πως μπορεί να κάνει νόστιμες πίτσες και να αναπτύξει τις γνώσεις και τις ικανότητες του στο αντικείμενο ακόμα πιο πολύ. Ήδη σε ένα χρόνο παρουσίας το κανάλι ξεπέρασε τους 4.000 συνδρομητές και η ανταπόκριση του κόσμου είναι μοναδική. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής όταν μου στέλνουν φωτογραφίες τις πίτσες τους και το χαίρονται όσο και εγώ.
- Prep Time: 120 mins
- Cook Time: 10 mins
- Category: Κύριο Πιάτο
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Ιταλική
Διατροφικά Στοιχεία
- Calories: 345
Keywords: Super Αφράτη Σπιτική Πίτσα στο ταψί με ζύμη από Φοκάτσια (Foccacia)