Τ-μπόουν-στέικ, μαρινάτο

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Τ-μπόουν-στέικ, μαρινάτο

Υλικά

  • 2 Τ-μπόουν-στέικς, περ. από
  • 700 γραμμάρια
  • 3 κρεμμύδια
  • 1 κουταλιές γλυκού σκόνη σκόρδο
  • 2 κουταλιές γλυκού ρίγανη
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1/2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
  • 1/4 φλιτζάνια ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 8 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι
  • 40 γραμμάρια δουλεμένο βούτυρο με σκόνη σκόρδου
  • 40 γραμμάρια έτοιμο βούτυρο με αρωματικά χόρτα όπως ρίγανη ή μαϊντανός (βλέπε σάλτσες)

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένετε τα στέικς και τα σκουπίζετε καλά. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Βάζετε τα μισά σ’ ένα μπολ και προσθέτετε το σκόρδο και τη ρίγανη, 1 κλαδάκι δεντρολίβανο και 1 κουταλιές σούπας σούπας μαϊντανό. Χτυπάτε με το σύρμα το κόκκινο κρασί, το ξύδι και το λάδι και προσθέτετε το μισό μίγμα στο μπωλ. Βάζετε μέσα τα στέικς,τα σκεπάζετε με τα κρεμμύδια, με το σκόρδο, τα αρωματικά χόρτα και περιχύνετε με το υπόλοιπο μίγμα κρασιού, Τ’ αφήνετε μέσα στη μαρινάτα όλη νύχτα. Την επομένη στραγγίζετε, χωρίς όμως να τα σκουπίσετε. Τους ρίχνετε αρκετό αλάτι και πιπέρι και ψήνετε στο ηλεκτρικό γκριλ ή στα κάρβουνα περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά-αν τα θέλετε καλοψημένα τ’ αφήνετε άλλα 2 ως 3 λεπτά. Για να βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει ψηθεί καλά, τρυπήστε το με το πιρούνι, αν δεν εμφανιστούν μικρές σταγόνες αίματος, τότε είναι έτοιμο. Ξεχωριστέ το κρέας από το κόκαλο και κόψτε τα λοξά προς τις ίνες σε φέτες πάχους περ. 5 χ/στών. Κόβετε τώρα τα δύο καλά παγωμένα είδη βουτύρου σε 4 φέτες το καθένα και σερβίρετε κάθε μερίδα κρέατος με μια φέτα από κάθε είδος βουτύρου. Σερβίρετε μαζί με πατάτες ψητές ή τσιπς, αρκετή φρέσκια σαλάτα εποχής και παγωμένη μπύρα. Προσοχή! Τα Τ-μπόουν-στέικς κόβονται από την πλάτη του βοδινού. Το είδος αυτό δεν συνηθίζεται πολύ στη χώρα μας. Γι’ αυτό ρωτήστε τον κρεοπώλη σας, αν μπορεί να σας κόψει με τον τρόπο αυτό τα στέικς ή προτιμήστε τις τεράστιες κατεψυγμένες μπριζόλες τύπου Τ-μπόουν, Πόρτεχάουζ ή Σιρλόιν που παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply