ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ
Υλικά
Για την τάρτα:
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιές γλυκού ζάχαρη
- 2/3 κούπας βούτυρο κρύο από το ψυγείο
- 4 κουταλιές σούπας νερό κρύο
Για τη γέμιση:
- 2 κομπόστες κεράσια (του μισού κιλού)
- 1/3 κούπας ζάχαρη
- 3 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
- 1 βανίλια
- λίγο αλάτι
- 3 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο.
Εκτέλεση
- Ετοιμάστε την τάρτα. Σ’ ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέστε το βούτυρο και πατήστε με τον αναδευτήρα ζύμης ή τρίψτε με τα δάχτυλα, να σχηματιστούν χοντρά τρίμματα. Ραντίστε το μείγμα με το νερό και δουλέψτε το ελαφρά, ώσπου να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ.
Ετοιμάστε τη γέμιση: Στραγγίστε τις κομπόστες. Βάλτε τα κεράσια σ’ ένα μπολ. Σε 1 και 1/4 κούπας από το ζουμί, ανακατέψτε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, την εσάνς και το αλάτι. Βράστε σε μέτρια φωτιά, ώσπου να δέσει και να γυαλίσει η σάλτσα.
- Ρίξτε τα κεράσια κι ανακατέψτε τα. Ανοίξτε τα 2/3 της ζύμης σε φύλλο και στρώστε το σε στρογγυλή φόρμα !Για τάρτες 25 εκ. με κινητό πάτο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αδειάστε μέσα τα κεράσια και περιχύστε τα με το λιωμένο βούτυρο.
- Ανοίξτε την υπόλοιπη ζύμη επάνω σε λαδόχαρτο, σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από την επιφάνεια της τάρτας, γιατί θα μαζέψει στο ψήσιμο. Μ’ ένα μικρό κου πατ καρδιάς κόψτε κι αφαιρέστε 8 καρδούλες ολόγυρα στην περιφέρεια του φύλλου ζύμης.
- Μ’ ένα στρογγυλό κου πατ 8 εκ. κόψτε κι αφαιρέστε ένα δίσκο από το κέντρο του φύλλου. Αναποδογυρίστε το φύλλο, απ’ όπου έχετε κόψει τα σχέδια, επάνω στην τάρτα, να εφαρμόσει καλά στην επιφάνεια της και τραβήξτε προσεκτικά το λαδόχαρτο. Κολλήστε 4-5 καρδούλες με λίγο κροκάδι στο κέντρο του κύκλου.
- Ψήστε την τάρτα στους 200°C 50′-55′. Σερβίρετέ τη κρύα.