Τάρτα με κρεμμύδια και μανιτάρια
Υλικά
- για μία στρογγυλή τάρτα με διάμετρο περίπου 25 εκ.
Για τη ζύμη:
- 200 γραμμάρια αλεύρι
- 120 γραμμάρια κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους
- 1 αυγό και 1 κρόκος
- 3 κουταλιές σούπας κρύο νερό
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Για τη γέμιση:
- ξερά κρεμμύδια
- φέτες μπέικον
- γραμμάρια φρέσκα στρογγυλά μανιτάρια
- κουταλιές σούπας βούτυρο
- αυγά χτυπημένα
- φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- /2 φλιτζάνια τριμμένο ημίσκληρο κίτρινο τυρί
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
- αλεύρι και βούτυρο !Για τη φόρμα
Για τη ζύμη: Βάλτε σε μπολ το αλεύρι με το βούτυρο και τρίψτε το με τα χέρια σας μέχρι το μείγμα να γίνει ψίχουλα. Ρίξτε το αυγό, τον κρόκο και το νερό και ζυμώστε το μείγμα μέχρι να γίνει βελούδινη ζύμη. Τυλίξτε την με μεμβράνη και αφήστε την σε δροσερό μέρος για 30 λεπτά. Ανοίξτε μετά με τον πλάστη ένα φύλλο στις διαστάσεις της φόρμας. Βουτυρώστε και αλευρώστε το εσωτερικό της φόρμας !Για τάρτα και απλώστε το φύλλο της ζύμης.
Για τη γέμιση:
- Ψιλοκόψτε το μπέικον, καθαρίστε και κόψτε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια και κόψτε τα μανιτάρια σε φέτες. Βάλτε σε ένα βαθύ τηγάνι το βούτυρο με τα κρεμμύδια και το μπέικον, σοτάρετε τα για λίγα λεπτά και ρίξτε τα μανιτάρια. Συνεχίστε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αφήστε τα να κρυώσουν για 30 λεπτά. Χτυπήστε σε ένα μπολ τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε με το τριμμένο τυρί και το μείγμα με τα σοταρισμένα μανιτάρια. Αδειάστε τη γέμιση στη φόρμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 50 λεπτά. Αφήστε την τάρτα να κρυώσει για λίγη ώρα αφού ψηθεί μέχρι να τη σερβίρετε.