Τάρτα με ντομάτες και πάστα ελιάς
40 λεπτά για 6 άτομα:
Υλικά
- 1 φύλλο ζύμη κουρού
- 1 κιλό ντομάτες κόκκινες ώριμες και σφιχτές
- 1 κιλό ντομάτες πράσινες
- 2 κουταλιές σούπας πολτό ελιάς
- 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- λίγο λάδι για την ταρτιέρα
- 1/2 φλιτζάνια ξερό ψωμί τριμμένο ή φρυγανιά κοπανισμένη
- 1 1/2 φλιτζάνια πικάντικο τυρί τριμμένο (παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα ή πικάντικη φέτα)
- 2 κουταλιές σούπας κάπαρη
- 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- μερικές μαύρες ελιές θρούμπες
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Λαδώνετε την ταρτιέρα και απλώνετε πάνω της τη ζύμη καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά της. Κόβετε τη ζύμη που περισσεύει, την τρυπάτε εδώ κι εκεί με πιρούνι και την αφήνετε 20 λεπτά στην κατάψυξη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C
- και προψήνετε την τάρτα για 15 λεπτά. Στο μεταξύ πλένετε και στεγνώνετε τις ντομάτες, τις κόβετε σε λεπτές ροδέλες και τις αλατοπιπερώνετε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το τριμμένο ψωμί (ή τη φρυγανιά) με το τυρί. Σε άλλο μπολ αραιώνετε την πάστα ελιάς με δύο κουταλιές σούπας από το ελαιόλαδο.
- Αλείφετε την προψημένη τάρτα με τον πολτό ελιάς και τοποθετείτε από πάνω μια στρώση ντομάτες έτσι ώστε να μισοσκεπάζει η μία την άλλη, εναλλάσσοντας τις κόκκινες με τις πράσινες.
- Πασπαλίζετε με το μίγμα του τριμμένου τυριού και επαναλαμβάνετε με μια δεύτερη στρώση ντομάτα. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μοιράζετε στην επιφάνεια την κάπαρη και τις ελιές και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο μίγμα του τυριού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Ψήνετε την τάρτα στους 200°C για 10 λεπτά ακόμη (ή μέχρι να λιώσει το τυρί) και τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα.