Τάρτα μελομακάρονο

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Τάρτα μελομακάρονο

(για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ.)

Υλικά

Για τη βάση:

  • 300 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 1/2 κουταλιές γλυκού
  • κανελογαρίφαλα σε σκόνη
  • 1 κουταλιές γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι
  • 1/2 νεροπότηρο χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιές γλυκού σόδα
  • 1 κουταλιές σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κουταλιές γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • 600
  • 700 γραμμάρια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:

  • 1 νεροπότηρο νερό
  • 1/2 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 2 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 23 γαρίφαλα

Για τη γέμιση:

  • 1/2 φλιτζάνια Τσαγιού καρυδόψιχα, τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνια Τσαγιού αμυγδαλόψιχα, τριμμένη
  • 2 κουταλιές σούπας σουσάμι καβουρντισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία
  • 1 κουταλιές σούπας ξύσμα απο πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνια τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιές σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 1/4 κουταλιές γλυκού μοσχοκάρυδο και κανέλα, σε σκόνη
  • ζάχαρη άχνη !Για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βάση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε στο μίξερ ή ανακατεύουμε με το χέρι σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά. Ρίχνουμε τα κανελογαρίφαλα, το ξύσμα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (αυτό πρέπει να το κάνουμε πάνω από το μείγμα γιατί φουσκώνει γρήγορα και χύνεται) και ανακατεύουμε. Τα προσθέτουμε στο μείγμα.

  1. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε απαλά το μείγμα, αλλά όχι για πολλή ώρα γιατί σφίγγει. Απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε λαδωμένο ταψάκι τάρτας (φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα), σκεπάζουμε μ’ ένα κομμάτι λαδόκολλα και πάνω σε αυτό βάζουμε φασόλια έτσι ώστε να μη φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο. Την ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 7 – 8 λεπτά ακόμη ώστε να πάρει χρώμα η βάση. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 4-5 λεπτά. Όταν κρυώσει η βάση και το σιρόπι είναι χλιαρό τη σιροπιάζουμε.

Γέμιση: Σ’ ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στη μελωμένη βάση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια, σερβίρουμε.

  • Author: Aggela

 

Leave a Reply