Τάρτα ντομάτας

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Τάρτα ντομάτας

(Για 6-8 άτομα)

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 250 γραμμάρια αλεύρι κοινό
  • 185 γραμμάρια βούτυρο
  • 2 κρόκοι αβγών
  • κρύο νερό όσο πάρει

Για την επικάλυψη:

  • 23 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες κομμένες σε φέτες
  • 1/2 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 200 ml ελαιόλαδο (3/4 φλιτζάνια)
  • 1 κουταλιές σούπας ρίγανη
  • 1 κουταλιές σούπας κάππαρη
  • 1012 ελιές μαύρες κομμένες στη μέση
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλάθετε τη ζύμη και την κάνετε μπάλα. Τη λαδώνετε και την αφήνετε σκεπασμένη να σταθεί για λίγο. Ανοίγετε την μπάλα σε λεπτό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Απλώνετε το φύλλο σε μια λαδωμένη ταρτιέρα και το χτίζετε με τα δάχτυλα γύρω γύρω μέχρι τα τοιχώματα της. Σκεπάζετε την ταρτιέρα με ένα αλουμινόχαρτο, ρίχνετε από πάνω φασόλια και αφήνετε την ταρτιέρα στο ψυγείο για 30′ για να σταθεροποιηθεί το σχήμα της ζύμης.
  2. Ψήνετε τη βάση της τάρτας σκεπασμένη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 25′ περίπου. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε την τάρτα να κρυώσει όσο ετοιμάζετε τη γέμιση.
  3. Βράζετε ελαφρά σε αλατισμένο νερό τα κολοκυθάκια και τα κόβετε σε ροδέλες. Ζεσταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το στρώνετε μέσα στην τάρτα. Κρατάτε λίγες φέτες κρεμμύδι γιο γαρνιτούρα. Απλώνετε πάνω από τα κρεμμύδια, εναλλάξ τις φέτες ντομάτας και τα κολοκυθάκια. Περιχύνετε την τάρτα με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνετι και πασπαλίζετε με τη ρίγανη. Ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30′. Τη βγάζετε από το φούρνο και τη γαρνίρετε με τα κρεμμύδια που κρατήσατε, την κάππαρη και τις ελιές. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή και τη συνοδεύετε με τυρί ή αλλαντικά.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply