Τάρτα σολομού
(Για 1 τάρτα 6-8 ατόμων)
Υλικά
Για την τάρτα
- 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κρόκος αβγού
- 100 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1/2 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2–3 κουταλιές σούπας νερό
- λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
- 100 γραμμάρια τυρί Τσένταρ τριμμένο
- 100 γραμμάρια γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
- 100 γραμμάρια γκούντα τριμμένο
- 1 φλιτζάνια του τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 2 χτυπημένα αυγά
- 4 φέτες καπνιστού σολομού
Εκτέλεση
- Ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το βούτυρο σε ένα μπολ. Δουλεύετε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να γίνει ομοιογενές. Ρίχνετε τον κρόκο του αβγού και συνεχίζετε να δουλεύετε. Αν χρειαστεί ρίχνετε μερικές κουταλιές σούπας νερό μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Την τυλίγετε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό στρογγυλό φύλλο και την τοποθετείτε σε μια φόρμα τάρτας. Τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο στους 180°C για 15′. Ανακατεύετε σε ένα μπολ την κρέμα με τα αυγά και ρίχνετε μέσα τα τριμμένα τυριά. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο και τη γεμίζετε με το μείγμα τυριών. Την ξαναβάζετε στο φούρνο σκεπασμένη και ψήνετε για 20′ περίπου. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ροδίζετε στο γκριλ για 5′. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο. Κόβετε τις φέτες του καπνιστού σολομού σε λωρίδες. Τις τυλίγετε σε ρολό και γεμίζετε την επιφάνεια της τάρτας. Σερβίρεται χλιαρή.