ΤΕΜΠΑΛ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ
Πρσετοιμασία: 40′ Αναμονή: 5 ώρες Ψήσιμο: 20′ Μέτριας δυσκολίας για 8 άτομα
Υλικά
- 1 κιλό αχλάδια
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- ο χυμός 1/2 λεμονιού
- 50 ml μπράντι ή κονιάκ
- 20 γραμμάρια φύλλα ζελατίνης
- 50 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
- 100 γραμμάρια χουρμάδες ψιλοκομμένους (σε πολύ λεπτά κομματάκια)
- 500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Για τη σάλτσα βανίλιας
- 500ml γάλα
- 1 μπαστουνάκι βανίλιας
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 20 γραμμάρια κορν φλάουερ
Για τη σάλτσα σοκολάτας και τη διακόσμηση
- 250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
- 1–2 κουταλιές σούπας ρούμι
- 100 γραμμάρια πραλίνα χοντροκομμένη
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα αχλάδια και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. Τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ με το χυμό του λεμονιού και τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν πουρές. Μουσκεύετε τα φύλλα της ζελατίνης 10′ σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε καλά και κατόπιν τα διαλύετε στο μπράντι που πρέπει να είναι χλιαρό. Προσθέτετε αυτό το μείγμα στον πουρέ των αχλαδιών και ανακατεύετε. Αφήνετε να κρυώσει καλά. Κατόπιν ενσωματώνετε στον πουρέ την τριμμένη κουβερτούρα καν τους χουρμάδες ανακατεύοντας. Ρίχνετε και τη σαντιγί και ανακατεύετε απαλά. Μεταφέρετε το μείγμα σε μια φόρμα και αφήνετε να κρυώσει 5 ώρες τουλάχιστον.
Για τη σάλτσα βανίλιας:
- Βράζετε το γάλα με τη ζάχαρη και το μπαστουνάκι της βανίλιας 6′-7′. Αφήνετε εκτός της φωτιάς για λίγο το μείγμα να τραβήξει το άρωμα της βανίλιας και κατόπιν βγάζετε το μπαστουνάκι. Προσθέτετε το κορν φλάουρ και δένετε τη σάλτσα σε πολύ σιγανή φωτιά.
Για τη σάλτσα σοκολάτας:
- Σπάζετε την κουβερτούρα σε κομματάκια και τη βάζετε να λιώσει σε μπεν μαρί μαζί με το ρούμι, μέχρι να γίνει ρευστή, λεία και ομοιόμορφη. Ξεφορμάρετε το γλυκό σε πιατέλα και γαρνίρετε με τις δύο σάλτσες και την πραλίνα.