Τεμπάλ με αστακό και ρύζι
Υλικά
- 1 αστακός, περίπου
- 1 κιλό (φρέσκος ή κατεψυγμένος)
- 450 γραμμάρια ρύζι κίτρινο
- 1 κρεμμύδι
- Αλεύρι
- Φρυγανιά τριμμένη
- Μαϊντανός
- 1 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 60 γραμμάρια βούτυρο
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Ζεματίστε τον αστακό σε νερό με λίγο αλάτι και μαϊντανό, για 10 λεπτά. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και σωτάρετε το σε μια κατσαρόλα με 30 γραμμάρια βούτυρο και 4 κουταλιές σούπας λάδι. Καβουρντίστε το ρύζι, ρίξτε σιγά σιγά μισό ποτήρι κρασί και το ζεστό ζωμό του αστακού, αλάτι και πιπέρι και βράστε το για 15 λεπτά.
- Ανοίξτε τον αστακό, βγάλτε το ψαχνό και σοτάρετε το σ’ ένα τηγάνι με 3 κουταλιές σούπας λάδι. Προσθέστε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τη σάλτσα να βράσει για 7-8 λεπτά, ρίχνοντας λίγο αλεύρι για να πήξει και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- Βάλτε το ρύζι σε μια βουτυρωμένη φόρμα με τρύπα στη μέση, αφού πασπαλίσετε το εσωτερικό της με φρυγανιά, και ψήστε το στους 220°C, για 7-8 λεπτά. Σερβίρετε με το κρέας του αστακού στο κέντρο.