Τεμπάλ με αστακό και ρύζι

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Τεμπάλ με αστακό και ρύζι

Υλικά

  • 1 αστακός, περίπου
  • 1 κιλό (φρέσκος ή κατεψυγμένος)
  • 450 γραμμάρια ρύζι κίτρινο
  • 1 κρεμμύδι
  • Αλεύρι
  • Φρυγανιά τριμμένη
  • Μαϊντανός
  • 1 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 60 γραμμάρια βούτυρο
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Ζεματίστε τον αστακό σε νερό με λίγο αλάτι και μαϊντανό, για 10 λεπτά. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και σωτάρετε το σε μια κατσαρόλα με 30 γραμμάρια βούτυρο και 4 κουταλιές σούπας λάδι. Καβουρντίστε το ρύζι, ρίξτε σιγά σιγά μισό ποτήρι κρασί και το ζεστό ζωμό του αστακού, αλάτι και πιπέρι και βράστε το για 15 λεπτά.
  2. Ανοίξτε τον αστακό, βγάλτε το ψαχνό και σοτάρετε το σ’ ένα τηγάνι με 3 κουταλιές σούπας λάδι. Προσθέστε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τη σάλτσα να βράσει για 7-8 λεπτά, ρίχνοντας λίγο αλεύρι για να πήξει και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  3. Βάλτε το ρύζι σε μια βουτυρωμένη φόρμα με τρύπα στη μέση, αφού πασπαλίσετε το εσωτερικό της με φρυγανιά, και ψήστε το στους 220°C, για 7-8 λεπτά. Σερβίρετε με το κρέας του αστακού στο κέντρο.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply