το ψωμί της Αγγέλας
Υλικά
- 570 γραμμάρια αλεύρι σκληρό για ψωμί ή πίτες
- 300 γραμμάρια νερό
- 1 κουταλιές σούπας μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
- 15 γραμμάρια μαγιά φρέσκια
- 10 γραμμάρια αλάτι ψιλό
- 5 γραμμάρια ζάχαρη ή 1 κουταλιές γλυκού μέλι
- λίγο αλεύρι για το μάζεμα
- σουσάμι
- 1 κουταλιές σούπας εβαπορέ γάλα
Εκτέλεση
- Στο ζυμωτήρι του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά, γύρω στα 10 λεπτά. Βάζουμε το ζυμάρι στον φούρνο στους 30′ και όχι παραπάνω να φουσκώσει για μία ώρα. Βγάζουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε ξανά στο σχήμα που θέλουμε ή το βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα ελαφρά λαδωμένη.
- Πατάμε καλά να ξεφουσκώσει το ζυμάρι και να είναι όμοια η επιφάνεια του. Με πινέλο απλώνουμε καλά το εβαπορέ, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και με το πινέλο το πιέζουμε να κολλήσει καλά. Ξαναβάζουμε στο φούρνο στους 20′ βαθμούς αυτή την φορά για 35-40 λεπτά ή μόλις το ψωμί ανέβει πολύ καλά. Δεν μετακινούμε καθόλου το σκεύος που το ψήνουμε,απλά ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 175′-180′ βαθμούς (ανάλογα τον φούρνο σας) για ακριβώς 1 ώρα. Κάντε το σε φόρμα καλύτερα.
- Αφήστε να κρυώσει πάνω σε σχάρα πριν να το κόψετε.