τούρτα φράουλα δίχρωμη

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

τούρτα φράουλα δίχρωμη

Υλικά

για το παντεσπάνι:

  • 1 1/2 κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 6 αυγά
  • 1/4 κουταλιές γλυκού βανίλια
  • 1 1/2 κούπας ζάχαρη

για το σιρόπι

  • μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • για το μούς φράουλας:
  • 1 κιλό φράουλες
  • 4 κροκάδια
  • 3/4 κούπας νερό
  • 1/8 κουταλιές γλυκού αλάτι
  • 1 1/2 πακετάκι ζελέ φράουλας
  • 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
  • λίγη βανίλια
  • 4 ασπράδια
  • 1/3 κούπας ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάστε το παντεσπάνι. Χτυπήστε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, 15′-20′, ώσπου να πήξουν και να αφρατέψουν. Στο μεταξύ, κοσκινίστε το αλεύρι με τη βανίλια. Ρίξτε το κοσκινίζοντάς το και πάλι επάνω από τα αυγά, ανακατεύοντας μ’ ένα κουτάλι ελαφρά, ώστε να το ενσωματώσετε, χωρίς να ξεφουσκώσουν τα αυγά.
  2. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη. Χρωματίστε το ένα μέρος με μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής βάλτε τις δύο ζύμες σε δύο κορνέ με ίσια μύτη και άνοιγμα 1 εκ. Βουτυρώστε ελαφρά το ταψί του φούρνου και στρώστε το με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  3. Βουτυρώστε την επιφάνεια του χαρτιού. Βγάλτε επάνω στο χαρτί διαγωνίως λευκά και κόκκινα κορδόνια ζύμης, το ένα πλάι στο άλλο. Πασπαλίστε το παντεσπάνι με λίγη ζάχαρη άχνη και ψήστε το στους 180 βαθμούς Κελσίου, 30′. Βγάλτε το από το φούρνο και αναποδογυρίστε το σε πετσέτα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.
  4. Αφαιρέστε προσεχτικά το λαδόχαρτο κι αφήστε το παντεσπάνι να κρυώσει. Θα χρειαστείτε μια κουμπωτή φόρμα 24 εκ. σε σχήμα καρδιάς. Κόψτε από τη μακριά πλευρά του παντεσπανιού δύο λωρίδες, με πλάτος όσο το ύψος της φόρμας και βάλτε τες τριγύρω καλύπτοντας τα τοιχώματα. Κόψτε επίσης έναν πάτο στο σχήμα της καρδιάς, 2 εκ. μικρότερο από τον πάτο της φόρμας, και τοποθετήστε τον μέσα σ’ αυτή. Ραντίστε το παντεσπάνι με αρκετό σιρόπι.

Ετοιμάστε το μους για τη γέμιση. Πλύντε και καθαρίστε τις φράουλες. Χτυπήστε τες στο μπλέντερ να γίνουν πουρές. Πρέπει να είναι 2 1/2 κούπες. Σ’ ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε τα κροκάδια με το νερό και το αλάτι, επάνω σε μπεν μαρί, ώσπου να πήξουν. Ρίξτε το ζελέ και 1 κούπα από τον πουρέ φράουλας. Ανακατέψτε επάνω σε μπεν μαρί, ώσπου να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Κατεβάστε από τη φωτιά. Ρίξτε κι ανακατέψτε το χυμό λεμονιού και τον υπόλοιπο πουρέ φράουλας. Αφήστε το μπολ στο ψυγείο, έως ότου το μείγμα γίνει πηχτό σαν μέλι.

  1. Στο μεταξύ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια. Χτυπήστε χωριστά τα ασπράδια, να αφρατέψουν, ρίξτε τη ζάχαρη λίγη, λίγη και συνεχίστε το χτύπημα, ώσπου να επιτύχετε μια απαλή μαρέγκα. Χτυπήστε στο μίξερ το μείγμα της φράουλας, να αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίξτε τη μισή χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Κατόπιν προσθέστε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι, ώστε να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μείγμα, χωρίς να ξεφουσκώσει.
  2. Αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα τη στρωμένη με παντεσπάνι κι αφήστε το γλύκισμα στο ψυγείο, αρκετές ώρες πριν το σερβίρετε. Ετοιμάστε το καλύτερα από την προηγούμενη ημέρα. Για να το βγάλετε από τη φόρμα, ανοίξτε το κούμπωμα, κι αφαιρέστε τη στεφάνη. Με το μεταλλικό δίσκο σπάτουλα σηκώστε την τούρτα από τον πάτο της φόρμας και ακουμπήστε την σε πιατέλα. Γαρνίρετε με φρέσκιες φράουλες.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply