τούρτα μαρέγκα με ξερά δαμάσκινα
Υλικά
Για τη μαρέγκα
- 6 ασπράδια
- 6 σταγόνες λεμόνι
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Για τα δαμάσκηνα
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 30–40 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 1 μεγάλο ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιές γλυκού κανέλα
- 2 γαρίφαλα
Για τη σος
- 200 γραμμάρια μαρμελάδα φράουλα
- 2–3 κουταλιές σούπας λικέρ ή κονιάκ
Εκτέλεση
- Χτυπάτε τα ασπράδια με το λεμόνι για μια σφικτή μαρέγκα. Προσθέτετε σιγά σιγά τη ζάχαρη. Βάζετε σε κορνέ τη μαρέγκα. Τοποθετείτε σε ταψί ένα λαδόχαρτο και αδειάζετε με το κορνέ τη μαρέγκα (σε κύκλο διαμέτρου περίπου 30 εκ.). Ψήνετε στους 120′ για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σφίξει. Τη βάζετε σε πιατέλα. Χτυπάτε την κρέμα στο μίξερ να γίνει σαντιγί. Αλείφετε με τη σαντιγί τη μαρέγκα και τη βάζετε στο ψυγείο. Βράζετε τα δαμάσκηνα στο κρασί με την κανέλα και τα γαρίφαλα. Τα βγάζετε, τα στεγνώνετε και τα βάζετε πάνω στη μαρέγκα και τη σαντιγί. Χτυπάτε τα υλικά της σος στο μπλέντερ και περιχύνετε το γλυκό.