Τούρτα σαντιγί με φράουλες ή βατόμουρα
Υλικά
- 12 κομμάτια από 350 θερμίδες
Ζύμη:
- 1/4 λίτρου γάλα
- λίγο αλάτι
- 75 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
- 125 γραμμάρια αλεύρι
- 6 αυγά
Γέμιση:
- 1/2 λίτρου κρέμα γάλακτος
- 125 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 2 φακελάκια βανίλια
- 4 φύλλα ζελατίνη
- 2 ποτηράκια του λικέρ
- 750 γραμμάρια βατόμουρα η φράουλες
Εκτέλεση
- Ρίχνετε το γάλα στην κατσαρόλα, προσθέστε το αλάτι και το βούτυρο και ζεστάνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Κοσκινίστε το αλεύρι, ρίξτε μονομιάς στην κατσαρόλα κι ανακατέψτε πολύ καλά με χτυπητήρι.
- Δυναμώστε την ένταση της φωτιάς και συνεχίστε το ανακάτεμα με ξύλινο κουτάλι έως ότου σχηματιστεί η ζύμη ξεκολλήσει τελείως από την κατσαρόλα.
- Βάζετε τη ζύμη τώρα σε μπολ, ρίχνετε 1 αυγό και ανακατεύετε. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και μετά ρίχνετε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας.
- Πασπαλίζετε το βουτυρωμένο ταψί με αλεύρι, σχηματίζετε με φόρμα ένα κύκλο και τοποθετείτε το 1/3 της ζύμης σχηματίζοντας ένα κυκλικό φύλλο. Ψήνεται σε 200 C θερμοκρασία, επί 15 λεπτά. Συνολικά θα ετοιμάσετε 3 τέτοια φύλλα.
- Χτυπάτε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντας τη βανίλια και την άχνη, τη λιωμένη ζελατίνη και το αλκοόλ. Καλύπτετε τις στρογγυλές βάσεις με τη σαντιγύ βάζοντας κατά διαστήματα βατόμουρα ή τις φράουλες. Τέλος πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη την τελική επιφάνεια.