Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160″. Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι και το κακάο και ρίχνετε το σιμιγδάλι και την ζάχαρη. Με την άκρη των δαχτύλων προσθέτετε το βούτυρο στο μείγμα αλευριού και δουλεύετε το μείγμα ώσπου να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Στρώνετε με τη ζύμη τη βάση μίας φόρμας με σούστα 20 εκ. Τρυπάτε την ζύμη με το πιρούνι και την ψήνετε 15’. Αποσύρετε τη φόρμα, αλλά αφήνετε το φούρνο ανοιχτό.
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Χτυπάτε σε μπολ το τυρί κρέμα με το γιαούρτι, τα αυγά και τη ζάχαρη. Ρίχνετε το ξύσμα του λεμονιού, τις σταφίδες και τα κομματάκια σοκολάτας. Απλώνετε ομοιόμορφα το μείγμα του τυριού πάνω στη βάση του σοκολατένιου μπισκότου και ψήνετε το τσιζκέικ 35′-45, ώσπου η γέμιση να χρυσίσει ελαφρώς και να πήξει. Το αφήνετε να κρυώσει στη φόρμα.
Για το γαρνίρισμα του τσιζκέικ αναμιγνύετε τη σοκολάτα, το σιρόπι και το βούτυρο σε πυρίμαχο μπολ. Το βάζετε πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και το ζεσταίνετε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώσπου να πήξει. Ρίχνετε το μείγμα πάνω από το τσιζκέικ και το αφήνετε να πήξει. Ανοίγετε τη φόρμα και μεταφέρετε προσεκτικά το τσιζκέικ σε πιατέλα. Το περιχύνετε με ελαφριά κρέμα γάλακτος και το σερβίρετε κομμένο σε φέτες.