ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
Υλικά
- 1400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γραμμάρια γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
- 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
- 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 80 γραμμάρια μαγιά ξερή
- 1/2 φλιτζάνια νερό
- 3 αυγά ολόκληρα και 3 κρόκους επιπλέον
- 2 βανίλιες σκόνη
- 1 κουταλιές σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
- 2 κόκκους μαστίχα τριμμένη
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη κοσκινίζετε το αλεύρι. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι, τις βανίλιες, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα ανακατεύετε καλά. Κάνετε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε τη μαγιά. Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα το γάλα με το νερό και το ζεσταίνετε, προσοχή να μην είναι καυτό αλλά χλιαρό. Με το γάλα διαλύετε τη μαγιά και παίρνοντας γύρω γύρω λίγο αλεύρι φτιάχνετε ένα χυλό. Πασπαλίζετε το χυλό με αλεύρι και το αφήνετε να φουσκώσει. Κατόπιν ανακατεύετε με τα χέρια το αλεύρι με όλα τα υλικά που ρίξατε και προσθέτετε τα αυγά χωρίς να τα χτυπήσετε. Ζυμώνετε ελαφρά με τα χέρια σας, σπάζοντας τους κρόκους των αυγών. Στο τέλος ρίχνετε το βούτυρο λιωμένο και ζεστό και ξαναζυμώνετε. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα χέρια σας και από τη λεκάνη. Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο 1 1/2-2 ώρες περίπου. Μόλις φουσκώσει, τη ζυμώνετε ξανά. Κόβετε σε κομματάκια τη ζύμη και πλάθετε με αυτά πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια κορδόνια και τα πλέκετε κοτσίδες ή διάφορα άλλα σχέδια. Τα βάζετε σε λαμαρίνες, αφού πρώτα τις στρώσετε με λαδόκολλα. Αφήνετε τα τσουρέκια να διπλασιαστούν σε όγκο. Τα αλείφετε με αυγό και τα πασπαλίζετε με αμύγδαλα σε λεπτά φετάκια. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 40′ στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να στεγνώσουν.