Τυλιχτό κανταΐφι με αμύγδαλα

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Τυλιχτό κανταΐφι με αμύγδαλα

Γίνονται: 40 κομμάτια

Υλικά

  • 400 γραμμάρια φύλλο για κανταΐφι
  • 250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
  • 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνια φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα
  • 2 φλιτζάνια αμύγδαλα κοπανισμένα
  • 1 κουταλιές γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κουταλιές γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουταλιές σούπας κονιάκ
  • 1 ασπράδι αυγού

Σιρόπι:

  • 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνια νερό
  • κουταλιές γλυκού χυμός λεμονιού
  • φλούδα λεμονιού
  • ολόκληρα γαρίφαλα
  • ξυλαράκι κανέλας
  • κουταλιές σούπας μέλι

Εκτέλεση

  1. Αφήνετε το φύλλο κανταΐφι σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να το βγάλετε από τη συσκευασία του, για να μην ξεραθεί. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε μακρόστενο ταψί. Βάζετε τους ξηρούς καρπούς σε μπολ μαζί με 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το κονιάκ.
  2. Χτυπάτε ελαφρά το ασπράδι του αυγού με πιρούνι και το προσθέτετε στο μίγμα. Ανακατεύετε, να γίνουν σαν πάστα. Χωρίζετε στα οκτώ και πλάθετε το καθένα σε ρολό (18-20 εκ. μήκος). Παίρνετε μικρή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι και ανοίγετε σε μακρόστενο σχήμα (25 Χ18-20 εκ.). Αλείφετε με λιωμένο βούτυρο και ακουμπάτε επάνω στη μία άκρη ένα από τα ρολά της γέμισης. Τυλίγετε σε μεγάλο ρολό πολύ σφιχτά. Κάνετε το ίδιο και με τα υπόλοιπα ρολά της γέμισης.
  3. Ακουμπάτε τα ρολά του κανταϊφιού το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί και τα αλείφετε με λιωμένο βούτυρο. Βάζετε στον φούρνο και ψήνετε για 50 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Βάζετε την ζάχαρη σε μικρό κατσαρολάκι με 2 1/2 φλιτζάνια νερό και ανακατεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία, να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτετε τον χυμό και τη φλούδα λεμονιού, τα γαρίφαλα και το ξυλαράκι κανέλας και βράζετε για 10 λεπτά περίπου. Ρίχνετε μέσα το μέλι και αφήνετε στην άκρη, να κρυώσει. Μόλις βγάλετε το ταψί από τον φούρνο, το περιχύνετε αμέσως με το σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς και κόβετε το κάθε ρολό σε 5 κομμάτια. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε. Τα κανταΐφια θα διατηρηθούν περίπου για 1 εβδομάδα εκτός ψυγείου σκεπασμένα καλά με διαφανή μεμβράνη.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply