Τυρί με αρωματικά

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Τυρί με αρωματικά

(Περ. 8 μερίδες)

Υλικά

  • 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 150 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
  • λίγο βούτυρο !Για το βουτύρωμα
  • 250 γραμμάρια ροκφόρ
  • 250 γραμμάρια ανθότυρο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • δυόσμο-ρίγανη
  • 4 κόκκινα κρεμμύδια
  • 100 γραμμάρια καρύδια
  • 250 γραμμάρια καμαμπέρ τυρί
  • 250 γραμμάρια μαλακό τυρί κομμένο σε λεπτές φέτες (μανούρι ή κάποιο άλλο)
  • 2 κουταλάκια τσαγιού ρίγανη
  • 1 κουταλιές γλυκού τσαγιού δενδρολίβανο
  • 2 κουταλάκια τσαγιού χοντροκομμένο πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κύβο βοδινού ή κότας

Εκτέλεση

  1. Βάζετε ένα ξύλινο δοχείο με 12 εκ. περίπου διάμετρο σε αλατισμένο νερό και τ’ αφήνετε όλη τη νύχτα. Το νερό πρέπει να σκεπάζει τελείως το δοχείο. (!Για το αλατόνερο βάζετε σε 1 λίτρο νερό 20 γραμμάρια αλάτι). Την επομένη πλένετε καλά το δοχείο, το στεγνώνετε και το αλείφετε με ελαιόλαδο. Μετά το βουτυρώνετε καλά. Χτυπάτε το υπόλοιπο βούτυρο, λιώνετε το ροκφόρ με το πιρούνι και το ανακατεύετε με το βούτυρο και 1 κύβο. Στύβετε καλά σε πανί το φρέσκο τυρί. Ανακατεύετε τα αρωματικά με το τυρί. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε ροδέλες. Ψιλοκόβετε τα καρύδια. Κόβετε το καμαμπέρ σε φέτες πάχους περ. 3 χιλιοστών. Στρώνετε τη βάση του δοχείου φέτες καμαμπέρ και στην άκρη φέτες μαλακό τυριού. Μετά εναλλάξ βάζετε φέτες τυριού, κρέμα με ροκφόρ και τυρί με αρωματικά. Πασπαλίζετε τις φέτες τυριού εναλλάξ με ροδέλες κρεμμυδιού, ρίγανη και με δενδρολίβανο. Βάζετε τα καρύδια πάνω στην κρέμα το ροκφόρ. Ρίχνετε σε κάθε στρώση πιπέρι. Τελειώνετε μ φέτες τυριού πασπαλισμένες με πιπέρι, ρίγανη δενδρολίβανο και τριμμένα φύλλα δάφνης. Σκεπάζετε το δοχείο με σελοφάν, βάζετε ένα πιάτο με την εσωτερική διάμετρο του δοχείου και βάζετε από πάνω ένα βαρίδι ή μια κονσέρβα, αφήνετε το τυρί σε δροσερό μέρος, όχι όμως στο ψυγείο, 2 ως 3 μέρες. Για να δοκιμάσετε Βγάζετε με μια πηρούνα μια μικρή ποσότητα και αν το τυρί είναι έτοιμο ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζετε πάλι το δοχείο με σελοφάν και με πετσέτα κουζίνας και τ’ αφήνετε άλλες 24 ώρες. Διατηρείται 1 εβδομάδα, όσο περνάει όμως ο καιρός αποκτάει όλο και πιο έντονη γεύση. Σερβίρετε μαζί ψωμάκια σικάλεως ή χωριάτικο ψωμί.

Προσοχή: Αν το τυρί δεν φαγωθεί όπως είχατε υπολογίσει, μπορείτε να το σκεπάσετε πάλι με σελοφάν και να το διατηρήσετε

  1. ακόμα εβδομάδα στο ψυγείο. Μην παραλείπετε όμως να αλείφετε κάθε φορά με λάδι το σημείο που κόβετε.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply