Βακαλεόπιτα
Υλικά
- 2 φύλλα για πίτα (χωριάτικο)
- 1 κιλό μπακαλιάρο παστό
- 1 φλιτζάνια ρύζι
- 1 φλιτζάνια λάδι
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζετε σε μια λεκάνη με νερό για 12 ώρες (αλλάζετε το νερό τέσσερις-πέντε φορές). Τον στραγγίζετε, αφαιρείτε τα κόκαλα, το δέρμα και κόβετε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια. Σοτάρετε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το μισό λάδι. Ρίχνετε τον μπακαλιάρο, τη δάφνη, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, τις ντομάτες τριμμένες, λίγο αλάτι, πιπέρι, ένα φλιτζάνια νερό και τα βράζετε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε το ρύζι, σιγοβράζετε για 5 λεπτά ακόμα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Αλείφετε με λάδι ένα ταψί Νο 30, στρώνετε ένα φύλλο, ρίχνετε τη γέμιση, την απλώνετε και τη σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Αφού κρυώσει, τη σερβίρετε σε πιατέλα.