Βασιλόπιτα τσουρέκι
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι
- 3 κουταλιές σούπας μαγιά μπίρας
- 2 φλυτζάνια τσαγιού βούτυρο
- 2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
- Ψιλοκομμένα φρέσκα αμύγδαλα
- λίγο αλάτι
- 6 αυγά
- μαχλέπι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε καλά την μαγιά με το χλιαρό γάλα και λίγο αλεύρι να γίνουν σαν κουρκούτι και τ’ αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Βράζουμε το μαχλέπι με λίγο νερό να πάρει τη γεύση του, στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό. Κάνουμε ένα λάκκο στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο, τ’ αυγά, τη ζάχαρη, το κουρκούτι, το νερό από το μαχλέπι και τέλος λίγο αλάτι. Αρχίζουμε το ζύμωμα, παίρνοντας λίγο λίγο ώστε να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Τη βάζουμε σε αλευρωμένο μέρος, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει. Την ζυμώνουμε πάλι λίγο και πλάθουμε την πίτα. Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και την αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Την ψαλιδίζουμε λίγο από πάνω να σχηματιστούν σχέδια σαν γιρλάντες, την αλείφουμε με λίγο αυγό, την πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φρέσκα αμύγδαλα και τη ψήνουμε αφού βάλουμε πρώτα το φλουρί.