ΒΟΛ-Ω-ΒΑΝ
Υλικά
- 4 μερίδες
- 8 φέτες κατεψυγμένη ζύμη σφολιάτας
- 1 κρόκος
- 1 κουταλιές γλυκού γάλα εβαπορέ
- 1 κοτόπουλο
- 375 γραμμάρια κιμάς χοιρινός
- 1 κρεμμύδι
- 2 γαρίφαλα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 πράσο
- 2 καρότα
- αλάτι
- πιπέρι σε κόκκους
- 2 κουταλιές σούπας κονιάκ
- μαϊντανός
- 2 κουταλιές γλυκού κόκκους πράσινο πιπέρι
- 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 1 /8 λίτρου λευκό κρασί
- μισή κονσέρβα μανιτάρια (το μεσαίο μέγεθος)
- λίγη σκόνη έτοιμης σάλτσας μπεσαμέλ
- 2 κρόκους
- το χυμό ενός λεμονιού
- 2 κουταλιές γλυκού Worcestersauce
- πιπέρι καγιέν
Εκτέλεση
- Βάζετε σε ταψί υγρό ανά δύο μαζί τις φέτες της ζύμης. Χαράζετε περιμετρικά σε βάθος 1 εκ. ένα ορθογώνιο, όπου με διαγώνιες γραμμές σχηματίζετε σχέδιο.
- Αλείφετε την επιφάνεια της ζύμης με το μίγμα από το εβαπορέ γάλα και τον κρόκο, και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 18 λεπτά σε 200 C. μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα. Κόβετε με μυτερό μαχαίρι το τετράγωνο καπάκι στο σχήμα που έχετε χαράξει πάνω στη ζύμη.
- Πλένετε το κοτόπουλο. Το τοποθετείτε σε νερό. Αφήνετε να πάρει βράση. Ρίχνετε τα κρεμμύδια, τα γαρίφαλα και τη δάφνη, το πράσα, τα καρότα, αλάτι, πιπέρι,και τα βράζετε όλα μαζί περίπου 45 λεπτά.
- Βγάζετε το βρασμένο κοτόπουλο από το ζωμό και το αφήνετε να κρυώσει. Βγάζετε το δέρμα του, το χωρίζετε σε κομμάτια και κόβετε το κρέας σε μικρές μπουκιές.
- Ανακατεύετε τον κιμά, το κονιάκ και το μαϊντανό. Τέλος ρίχνετε το αλάτι και πιπέρι. Κατασκευάζετε μικρά μπαλάκια από τον κιμά και τα βάζετε στο ζωμό να σιγοψηθούν. Προσοχή! Ο ζωμός δεν πρέπει να βράζει, για να μην σκληρύνει ο κιμάς.
- Από το ζωμό που βράσαμε τα μπαλάκια παίρνουμε 1/4 λίτρου ζωμό και βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το κρασί και βράζετε μια σάλτσα που την δένετε με λίγο κορνφλάουρ ή σκονη έτοιμης σάλτσας μπεσαμέλ. Προσθέστε τον κρόκο, το λεμόνι, τα μανιτάρια, το κοτόπουλο και τα κεφτεδάκια.
- Δοκιμάζετε το μίγμα πάλι, στο αλάτι και πιπέρι και γεμίζετε με αυτό τα βολ-ο-βαν.