ΒΡΑΣΤΟ ΜΕ ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ
για 6 άτομα
Υλικά
- 1 1/2 κιλό βοδινό κατάλληλο για βραστό (σπάλα, κότσι)
- 7–8 γαρίφαλα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ολόκληρα καθαρισμένα
- χοντρό, θαλασσινό αλάτι
- 1/2 λάχανο άσπρο, ψιλοκομμένο
- 1 καυτερή πιπερίτσα
- 2 μεγάλες πατάτες, ψιλοκομμένες
- 3 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
- 2–3 καρότα ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
- αλάτι – πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βάζετε το κρέας να βράσει σε κατσαρόλα που περιέχει άφθονο νερό. Προτού αρχίσει να κοχλάζει ρίχνετε 1 κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι. Αφαιρείτε τον αφρό. Καρφώνετε τα γαρίφαλα στα κρεμμύδια και τα ρίχνετε κι αυτά στην κατσαρόλα. Βράζετε 1 1/2 ώρα μέχρις ότου το κρέας μαλακώσει καλά. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Φιλτράρετε το ζουμί όπου έβρασε το κρέας. Ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε την πιπερίτσα, τον καυτό ζωμό και τον πελτέ και αλατοπιπερώνετε. Σιγοβράζετε 45′-50′, μέχρις ότου μαλακώσουν τα λαχανικά. Σερβίρετε χωριστά τη σούπα των λαχανικών και χώρια το κρέας.