Ξεφούσκωτο κέικ σοκολάτας
Υλικά
- 3/4 φλιτζάνια Ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνια κακάο σε σκόνη
- 1/4 φλιτζάνια κρύο νερό
- 3 κουταλιές σούπας σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη
- 1/2 κουταλιές γλυκού άρωμα βανίλιας
- 1 αυγό και 4 ασπράδια
- 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλιτζάνια σιτάρι ψημένο
- 1/4 κουταλιές γλυκού Κρεμόριο
- 4 φλιτζάνια φράουλες (φρέσκιες ή κατεψ.)
- 1/3 φλιτζάνια χυμός πορτοκαλιού
- Παγωτό βανίλια ή στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σκεπάζετε στρογγυλή φόρμα με κούμπωμα στα πλαϊνά (23 εκ. διάμ.) με χαρτί ψησίματος και το αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζετε 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη, το κακάο και το κρύο νερό σε κατσαρόλα και ανακατεύετε, να γίνει απαλό μίγμα. Προσθέτετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτετε 1/2 κουταλιές γλυκού άρωμα βανίλιας.
- Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτετε τον κρόκο του αυγού και το σιτάρι. Χτυπάτε τα 5 ασπράδια σε μπολ, να αφρατέψουν. Προσθέτετε το κρεμόριο και συνεχίζετε να χτυπάτε, να γίνει μαρέγκα. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά-σιγά, χτυπώντας συνέχεια με μεταλλικό κουτάλι. Αδειάζετε το 1/4 της μαρέγκας στο μίγμα της σοκολάτας. Ανακατεύετε το μίγμα της σοκολάτας με την υπόλοιπη μαρέγκα, ώσπου να ενωθούν. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε για 25-30 λεπτά. Βάζετε τη φόρμα σε σχάρα, αφήνοντας το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα.
- Στο μεταξύ, λιώνετε τις φράουλες και τις ανακατεύετε σε μίξερ με τον χυμό πορτοκαλιού και το υπόλοιπο άρωμα βανίλιας.
- Ξεφορμάρετε το κέικ, το κόβετε σε φέτες, περιχύνετε με τη σάλτσα φράουλας και σερβίρετε με παγωτό βανίλια ή στραγγιστό γιαούρτι.