Ξεφούσκωτο κέικ σοκολάτας

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ξεφούσκωτο κέικ σοκολάτας

Υλικά

  • 3/4 φλιτζάνια Ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνια κακάο σε σκόνη
  • 1/4 φλιτζάνια κρύο νερό
  • 3 κουταλιές σούπας σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη
  • 1/2 κουταλιές γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 1 αυγό και 4 ασπράδια
  • 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζάνια σιτάρι ψημένο
  • 1/4 κουταλιές γλυκού Κρεμόριο
  • 4 φλιτζάνια φράουλες (φρέσκιες ή κατεψ.)
  • 1/3 φλιτζάνια χυμός πορτοκαλιού
  • Παγωτό βανίλια ή στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σκεπάζετε στρογγυλή φόρμα με κούμπωμα στα πλαϊνά (23 εκ. διάμ.) με χαρτί ψησίματος και το αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζετε 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη, το κακάο και το κρύο νερό σε κατσαρόλα και ανακατεύετε, να γίνει απαλό μίγμα. Προσθέτετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτετε 1/2 κουταλιές γλυκού άρωμα βανίλιας.
  2. Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτετε τον κρόκο του αυγού και το σιτάρι. Χτυπάτε τα 5 ασπράδια σε μπολ, να αφρατέψουν. Προσθέτετε το κρεμόριο και συνεχίζετε να χτυπάτε, να γίνει μαρέγκα. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά-σιγά, χτυπώντας συνέχεια με μεταλλικό κουτάλι. Αδειάζετε το 1/4 της μαρέγκας στο μίγμα της σοκολάτας. Ανακατεύετε το μίγμα της σοκολάτας με την υπόλοιπη μαρέγκα, ώσπου να ενωθούν. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε για 25-30 λεπτά. Βάζετε τη φόρμα σε σχάρα, αφήνοντας το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα.
  3. Στο μεταξύ, λιώνετε τις φράουλες και τις ανακατεύετε σε μίξερ με τον χυμό πορτοκαλιού και το υπόλοιπο άρωμα βανίλιας.
  4. Ξεφορμάρετε το κέικ, το κόβετε σε φέτες, περιχύνετε με τη σάλτσα φράουλας και σερβίρετε με παγωτό βανίλια ή στραγγιστό γιαούρτι.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply