Ξεροτήγανα
Υλικά
- 400 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλιτζάνια του καφέ σπορέλαιο
- ο χυμός και το ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 1 κουταλιές γλυκού σόδα
- 1 φλιτζάνια του καφέ κονιάκ
- 1 φλιτζάνια του καφέ χλιαρό νερό
- ελαιόλαδο !Για το τηγάνισμα
Για το μέλωμα
- 1/2 κιλό μέλι
- 1 ποτήρι του νερού νερό
- 1/2 κουταλιές σούπας κανέλα τριμμένη
- 1/2 κουταλιές σούπας γαρίφαλο τριμμένο
- 1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση
- Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν μια μαλακή ζύμη που να δουλεύεται εύκολα. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό ακόμη. Ανοίγετε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο,
- αλευρώνοντάς το συχνά την ώρα που το ανοίγετε. Κατόπιν κόβετε με ένα ροδάκι το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες. Βάζετε μια κατσαρόλα με λάδι στη φωτιά. Με ένα πιρούνι παίρνετε μια λωρίδα από την άκρη και τη βουτάτε στο καυτό λάδι, τυλίγοντας τη γρήγορα γύρω από το πιρούνι (όπως τυλίγετε τα μακαρόνια). Έτσι το ξεροτήγανο αποκτάει σχήμα τριαντάφυλλου και ξεκολλάει εύκολα από το πιρούνι. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι λωρίδες και αφήνετε τα ξεροτήγανα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το νερό, την κανέλα και το γαρίφαλο. Βυθίζετε τα ξεροτήγανα ένα ένα στην κατσαρόλα και τα μελώνετε καλά από όλες τις πλευρές. Τα σερβίρετε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζετε με τα καρύδια.