Ζαπάτα

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ζαπάτα

Φούρνος Ηλεκτρικός: 200-220 (προθερμασμένος) Υγραερίου: θέση 4 (προθερμασμένος) Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 70 λεπτά, χωρίς το χρόνο ξεκούρασης και ανεβάσματος Χρόνος ψησίματος: 20-25 λεπτά 4 κομμάτια

Υλικά

  • 950 γραμμάρια αλεύρι
  • 500ml χλιαρό νερό
  • 20 γραμμάρια μαγιά μπίρας
  • 5 κουταλιές σούπας χλιαρό γάλα
  • 1 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κοφτή κουταλιές σούπας αλάτι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Θρυμματίστε το 1/4 της μαγιάς μέσα στο μισό νερό.

  1. Περιμένετε 3-4 λεπτά και ανακατώστε καλά. Κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατώστε 350 γραμμάρια αλεύρι με τη μαγιά.
  2. Αφήστε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 12 ώρες. Θρυμματίστε την υπόλοιπη μαγιά μέσα στο γάλα, περιμένετε 3-4 λεπτά και ανακατώστε καλά, Προσθέστε το υπόλοιπο νερό, το λάδι και την πρώτη ζύμη. Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ, Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώστε με το μίξερ 2 λεπτά στη χαμηλή ταχύτητα και 3 λεπτά στη μεσαία. Προσθέστε νερό αν χρειάζεται.
  3. Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά μαλακιά, Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος περίπου 1 ώρα, ώσπου να ανέβει και να σχηματίσει φυσαλίδες, Χωρίστε τη ζύμη σε 4 μέρη χωρίς να ζυμώσετε. Ανοίξτε τη σε ορθογώνια 25×10 εκ. Βάλτε τα πάνω σε αλευρωμένο λαδόχαρτο και πιέστε ομοιόμορφα με τα δάχτυλα σας, Σκεπάστε και αφήστε 90 λεπτά να ανέβουν. Θα ανέβουν ελάχιστα. Ζεστάνετε δύο φύλλα χαρτί φούρνου, περίπου 15 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο. Τοποθετήστε επάνω τα ψωμιά αναποδογυρισμένα, χωρίς να τα πατήσετε καθόλου. Αφαιρέστε το λαδόχαρτο και ψήστε. Αλείψτε τρεις φορές με νερό στα πρώτα 10 λεπτά του ψησίματος.

Συμβουλή:

  1. Με την ίδια ζύμη μπορείτε να φτιάξετε ψωμί με ελιές και ντομάτα.
  2. Μετά 1 ώρα ανεβάσματος, προσθέστε στη ζύμη 100 γραμμάρια μαύρες ελιές και 100 γραμμάρια πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι και 100 γραμμάρια λιαστή ντομάτα (χωρίς το λάδι).
  3. Χωρίστε τη ζύμη στα δύο και φτιάξτε ένα ψωμί και έξι μικρότερα. Αφήστε να ανέβει 90 λεπτά και ψήστε το μεγάλο ψωμί 30 λεπτά και τα μικρά 20 λεπτά.
  • Author: Aggela

 

 

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης