Ζύμη για πίτσες βασική συνταγή
Υλικά
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά μπίρας
- 1 1/2 φλιτζάνια νερό ή γάλα
- 1 κοφτό κουταλιές γλυκού ζάχαρη
- 4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
- 1 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 4 κουταλιές σούπας λάδι ή βούτυρο
Εκτέλεση
- Διαλύετε τη μαγιά με 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό ή γάλα και προσθέτετε τη ζάχαρη και 1 φλιτζάνια αλεύρι. Χτυπάτε το χυλό ωσότου γίνει λείος και αφήνετε να μείνει σε χλιαρό μέρος σκεπασμένος 1/2 ώρα περίπου ή ώσπου να κάνει φούσκες. Βάζετε σε μπολ 3 φλιτζάνια αλεύρι και ανοίγετε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Ρίχνετε μέσα τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό ή το γάλα, το αλάτι, το λάδι ή το βούτυρο. Χτυπάτε το μείγμα ενώ παίρνετε μέσα το αλεύρι. Ζυμώνετε τη ζύμη μερικά λεπτά προσθέτοντας από το υπόλοιπο αλεύρι όσο χρειάζεται για να πλάθεται εύκολα. Την αφήνετε σκεπασμένη, σε χλιαρό μέρος ωσότου διπλασιαστεί σε όγκο 1-1 1/2 ώρα περίπου. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο ή τέσσερα μέρη.