Ζύμη για πίτσες

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ζύμη για πίτσες

Υλικά

  • 2 κοφτές κουταλιές σούπας ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά μπίρας
  • 1 κοφτό κουταλιές γλυκού ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό ή γάλα
  • 4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 1 κουταλιές γλυκού αλάτι
  • 4 κουταλιές σούπας λάδι ή λιωμένο βούτηρο

Εκτέλεση

  1. Διαλύετε τη μαγιά με 1/2 φλιτζάνια νερό ή γάλα και προσθέτετε τη ζάχαρη και 1 φλιτζάνια αλεύρι. Χτυπάτε το χυλό ωσότου γίνει λείος και αφήνετε να μείνει σε χλιαρό μέρος σκεπασμένος 1/2 ώρα περίπου ή ώσπου να κάνει φούσκες. Βάζετε σε μπολ 3 φλιτζάνια αλεύρι και ανοίγετε στο κέντρο μια λακουβίτσα.
  2. Ρίχνετε μέσα τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό ή το γάλα, το αλάτι, το λάδι ή το βούτυρο. Χτυπάτε το μείγμα ενώ παίρνετε μέσα το αλεύρι. Ζυμώνετε τη ζύμη μερικά λεπτά προσθέτοντας από το υπόλοιπο αλεύρι όσο χρειάζεται για να πλάθεται εύκολα. Την αφήνετε σκεπασμένη, σε χλιαρό μέρος ωσότου διπλασιαστεί σε όγκο 1 1/2 ώρα περίπου.
  3. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη για δύο μεγάλες πίτσες με διάμετρο 30 εκ., σε τρία ή και τέσσερα μέρη για μικρότερες πίτσες και σε δώδεκα μέρη για πολύ μικρές πίτσες.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply