Υλικά
- Αλεύρι – 1 κιλό σκληρό
- Μαγιά – 80 γραμμάρια νωπή
- Ελαιόλαδο – 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού και λίγο ακόμα για το άλειμα
- Κρασί – 1 φλιτζάνια του τσαγιού κόκκινο χλιαρό
- Ζάχαρη – 1 φλιτζάνια του τσαγιού
- Μαστίχα – 1 κουταλιές γλυκού κοπανισμένη
- Καρύδια – 1 φλιτζάνια του τσαγιού χοντροκομμένα
- Σταφίδες – 1 φλιτζάνια του τσαγιού μαύρες
- Μαχλέπι – 1 κουταλιές γλυκού κοπανισμένο
- Πορτοκάλι – 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού σε χυμό
- Ρακί – 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού ή ούζο
- Γάλα – 3/4 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό
- Πορτοκάλι – όλο το ξύσμα
- separator
- Σουσάμι – 1 φακελάκι
- Καρύδια – για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την ανακατεύετε με 1 φλιτζάνι του τσαγιού από το αλεύρι μέχρι να γίνει πηχτός χυλός. Αφήνετε το προζύμι σκεπασμένο να φουσκώσει 1 ώρα περίπου. Κατόπιν προσθέτετε στο προζύμι τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε προσθέτοντας εάν χρειαστεί λίγο νερό, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και εύπλαστη. Κρατάτε λίγο ζυμάρι για τα κεντίδια, πλάθετε το υπόλοιπο σε καρβελάκι και το αλείφετε με λάδι.
- Με το ζυμάρι που κρατήσατε φτιάχνετε κεντίδια και διακοσμείτε τη επιφάνεια του χριστόψωμου. Πασπαλίζετε με σουσάμι και καρύδια και ψήνετε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 1 ώρα. (Είναι προτιμότερο τα κεντίδια να τα φτιάξετε με ζύμη χωρίς μαγιά).
- Prep Time: 10 mins
- Cook Time: 60 mins
- Category: Γλυκό
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Ελληνική
Keywords: Χριστόψωμο, κρητικό