3/4 του φλιτζάνια ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το άλειμμα
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
2 γαρίφαλα τριμμένα
1/2 κουταλιές γλυκού μαχλέπι τριμμένο
λίγη μαστίχα Χίου κοπανισμένη
2 κουταλιές σούπας αμύγδαλα χοντροκομμένα
10 ολόκληρα αμύγδαλα, ασπρισμένα
1 ολόκληρο καρύδι (με τη φλούδα)
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Αδειάζετε το μισό αλεύρι σε ένα μπολ. Σχηματίζετε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνετε μέσα τη μαγιά, διαλυμένη σε ένα φλιτζάνια ζεστό νερό. Δουλεύετε το μείγμα με το κουτάλι μέχρις ότου γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μόλις φουσκώσει το μείγμα, προσθέτετε το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το αλάτι, τα τριμμένα αμύγδαλο και σταδιακά, ζυμώνοντας το υπόλοιπο αλεύρι. Δουλεύετε με κυκλικές κινήσεις μέχρι να αποκτήσετε μια λεία και ομοιογενή ζύμη. Την αδειάζετε σε μια επίπεδη αλευρωμένη επιφάνεια και ξαναζυμώνετε 4′-5’ακόμη.
Πλάθετε ένα μεγάλο, στρογγυλό χριστόψωμο (ή δυο μικρά). Το τοποθετείτε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί. Στο κέντρο του καρφώνετε το καρύδι και σχηματίζετε ακτινωτά με τα ολόκληρα αμύγδαλα ένα σταυρό.
Σκεπάζετε το ψωμί και το αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλείφετε με πινελάκι την επιφάνεια του Χριστόψωμου με λίγο λάδι ή ζαχαρόνερο για να γυαλίσει. Ψήνετε στο φούρνο 55′-60′, στους 180’.