Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ισλί

Μια εξαιρετική συνταγή για Ιτσλί που είναι παραδοσιακά γεμιστά μελομακάρονα από την Καπαδοκία. Δεν κρίνεται εύκολη συνταγή. Αν όμως ακολουθήσετε τις οδηγίες μας, θα καταφέρετε να χαρίσετε υπέροχες γευστικές εμπειρίες σε σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Καλή επιτυχία.

  • Total Time: 45 mins
  • Yield: 20

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνια βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνια λάδι
  • 1 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζάνια κονιάκ
  • 2 1/2 κουταλιές γλυκού α μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλιές γλυκού σόδα
  • Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • Βούτυρο λιωμένο !Για το άλειμμα του ταψιού

Για τη γέμιση:

  • 4 φλιτζάνια καρυδόψιχα τριμμένη
  • 1 κουταλιές γλυκού κανέλα
  • 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη

Για το σιρόπι:

  • 3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνια μέλι
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 δόσεις βανίλια

Εκτέλεση

  1. Βάζετε σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει, προσθέτετε το λάδι, τα ανακατεύετε και ρίχνετε το μείγμα σε μια λεκάνη.
  2. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν και τα ζυμώνετε καλά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή.
  3. Βάζετε σε μια λεκάνη την καρυδόψιχα, την κανέλα, τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε.
  4. Παίρνετε κομματάκια από τη ζύμη, τα ανοίγετε με το χέρι για να σχηματιστεί μια λακουβίτσα και βάζετε ένα κουταλιές γλυκού γέμιση.
  5. Κλείνετε τη ζύμη σε τρίγωνο και το στολίζετε κάνοντας επάνω στη ζύμη διάφορα σχέδια με ένα ειδικό τσιμπιδάκι (με δοντάκια).
  6. Τοποθετείτε τα ισλί σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο και τα ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1/2 ώρα. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα τρυπάτε με μια οδοντογλυφίδα.
  7. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό και τα βράζετε για 5 λεπτά, προσθέτονται στο τέλος το χυμό λεμονιού και τη βανίλια.
  8. Ρίχνετε λίγα λίγα τα ισλί, τα αφήνετε για 2 λεπτά, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 15 mins
  • Cook Time: 30 mins
  • Category: Γλυκό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική