Χωρίζετε τα πράσα κατά μήκος και τα κόβετε όπως και τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
Βάζετε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε δοχείο και ροδίζετε ανακατεύοντας τα πράσα και τα κομμένα κρεμμύδια, περίπου 5 λεπτά. Κόβετε τις πατάτες σε πολύ λεπτές, στρογγυλές φέτες και τις προσθέτετε στα κρεμμύδια και πράσα. Ρίχνετε και το ζωμό, και τα αφήνετε να βράσουν 30 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα. Έπειτα λιώνετε με το μίξερ τα λαχανικά της σούπας και βάζετε το μίγμα πάλι στην κατσαρόλα.
Ρίχνετε το ένα μπουκαλάκι κρέμα γάλακτος, το αλάτι και πιπέρι και αφήνετε να πάρει βράση. Έπειτα χτυπάτε στο μίξερ το 2ο μπουκαλάκι κρέμα γάλακτος και την προσθέτετε στη σούπα που έχετε αφήσει να κρυώσει. Τη γαρνίρετε με μερικά κρεμμύδια.
Μπορείτε να χτυπήσετε το μίγμα των λαχανικών στο μπλέντερ, να προσθέσετε τη κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά. Ύστερα να βράσετε το μίγμα, να αφήσετε να κρυώσει και τέλος να αναμίξετε τη χτυπημένη στο μίξερ κρέμα γάλακτος.