Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοταρετε τα πράσα και το σέλινο για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα προσθέτετε το λάχανο, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτετε 1 ½ φλιτζάνια νερό. σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
Ελέγχετε το ζωμό της κατσαρόλας για να βεβαιωθείτε ότι ο όγκος του είναι περίπου τρία φλιτζάνια και προσθέτετε νερό αν χρειαστεί. Ρίχνετε το ρύζι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
Προσθέτετε το λεμόνι, κουνάτε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά. Μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό με παστό ψάρι, λουκάνικα ή παστουρμά.