150 γραμμάρια καπνιστό ζαμπόν ή μπέικον ψιλοκομμένο
150 γραμμάρια μοτσαρέλα κομμένη σε φετάκια
αλάτι
πιπέρι
λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
400 γραμμάρια τοματοπολτό
1/4 του φλιτζάνια βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
αλάτι
πιπέρι
λίγη ζάχαρη
φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ και προσθέτετε την κεφαλογραβιέρα, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο βασιλικό. Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα στραγγίζετε καλά. Ανακατεύετε τα μακαρόνια με την μπεσαμέλ. Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και βάζετε μια στρώση μακαρόνια με μπεσαμέλ, προσέχοντας ώστε τα μακαρόνια να τοποθετούνται σε ομόκεντρους κύκλους μέσα στη φόρμα. Σκορπίζετε το 1/2 από το ζαμπόν ή το μπέικον και τη μοτσαρέλα. Επαναλαμβάνετε άλλη μια στρώση μακαρόνια με μπεσαμέλ και σκορπίζετε την υπόλοιπη μοτσαρέλα και το υπόλοιπο ζαμπόν ή μπέικον και τέλος βάζετε την τελευταία στρώση ζυμαρικών και μπεσαμέλ. Τοποθετείτε τη φόρμα σε ταψί που περιέχει καυτό νερό και ψήνετε σε μπεν μαρί στους 180°C, 30′-35′.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας ως εξής:
Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον ντοματοπολτό, αλατοπίπερο, λίγη ζάχαρη και σιγοβράζετε 30′. Ξεφορμάρετε το τεμπάλ και το περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας. Γαρνίρετε με φυλλαράκια βασιλικού.