Το φαγητό αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και πολύ αγαπητό σε όλους τους Πόντιους. Είναι εύγευστο και πολύ θρεπτικό διότι περιέχει λαχανικά γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Μαγειρεύεται σχετικά εύκολα αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας δίνουμε. Καλή επιτυχία!
Total Time:60 mins
Yield:4
Υλικά
Φασόλια – 1/2 κιλού ξερά μπαρμπούνοφάσουλα
Λάχανο – 1 1/2 κιλό μαύρα μέτρια κομμένα
Ελαιόλαδο – 1 κούπα
Ντομάτα – 2 κουταλιές σούπας σε πελτέ
Κρεμύδι – 2-3 μέτρια
Αλάτι – λίγο
Μπούκοβο – λίγο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βράζουμε ξεχωριστά τα λάχανα και τα φασόλια μέχρι να ψηθούν και τα σουρώνουμε πετώντας το νερό. Τα βάζουμε μαζί σε μια χύτρα με φρέσκο νερό να βράσουν. Παράλληλα κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους ή το περνάμε σε χοντρό τρίφτη.
Σε ένα τηγάνι ή μικρή χύτρα, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει (δεν το καίμε). Στο τσιγαρισμένο κρεμμύδι προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί και ρίχνουμε το μείγμα στη χύτρα με τα λάχανα και τα φασόλια. Αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση. Έλέγχουμε την πυκνότητα με την προσθήκη ζεστού νερού.
Προσθέτουμε αλάτι κατά προτίμηση και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ομογενοποιηθεί το φαγητό. Αυτή είναι η παραδοσιακή παρασκευή του φαγητού.
Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για μαύρα λάχανα, παραπούλια και αντί για μπαρμπούνια άσπρα φασόλια.