Υλικά
- 2 κιλά πατσάς μοσχαρίσιος
- 5 κρεμμύδια (700 γραμμάρια) χοντροκομμένα
- 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες ή
- 700 γραμμάρια ψιλοκομμένα ντοματάκια
- 1 κουταλιές σούπας ντομάτα πελτές
- 2 δαφνόφυλλα
- λίγα ξυλάκια κανέλας
- 4–5 γαρίφαλα
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 2–3 λεμόνια
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/2 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
- νερό
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τον πατσά και τον τρίβουμε προσεκτικά με αλάτι και λεμόνι. Στο λεμόνι τον αφήνουμε για αρκετή ώρα. Μετά τον ζεματίζουμε σε αρκετό νερό, το οποίο πετάμε.
- Κόβουμε τον πατσά κομμάτια σε ότι μέγεθος θέλουμε.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον πατσά. Διαλύουμε την ντομάτα πελτέ στο κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις φρέσκες ντομάτες, την ντομάτα πελτέ με το κρασί και τόσο νερό ώστε να τα σκεπάσει. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, χωρίς να ξεχνάμε να ανανεώνουμε το νερό, και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το πιπέρι.
- Χρειάζεται πολύ βράσιμο, ίσως και 3 ώρες και 30 λεπτά. 5 λεπτά πριν σβήσουμε την κουζίνα, προσθέτουμε το αλάτι.
Πρέπει να μείνει στο τέλος μια σάλτσα αρκετά πηχτή.
- Prep Time: 40 mins
- Cook Time: 220 mins
- Category: Κύριο Πιάτο
- Method: Βράσιμο
- Cuisine: Ελληνική
Διατροφικά Στοιχεία
- Calories: 360
Keywords: Πατσάς, κοκκινιστός,